Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z styczeń, 2013

Norweska zupa z łososiem

Przepis ten znalazłam na http://dariaanna.blogspot.com/2012/01/zupa-norweska-z-ososiem.html . Tak mi zasmakowała ta zupa, iż recepturę na jej przygotowanie zabieram do siebie, co by przyrządzać ja częściej. Łatwa i szybka w przygotowaniu: bulion, warzywa a dodatek łososia i koperku sprawia, że siadasz zanurzasz łyżkę i nie możesz nacieszyć się smakiem.......... w dodatku robi Ci się tak przyjemnie ciepło J Składniki: (na 4 porcje) 1 średni por 3 średnie ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 50 ml śmietany 12% 100-150g surowego wędzonego łososia pęczek koperku masło sól, pieprz Przygotowanie: Obierz pora i ziemniaki. Pora pokrój w krążki. Masło roztop w garnku i dodaj pora. Przesmaż na średnim płomieniu, aż się zeszkli. Ziemniaki pokrój w kostkę i wrzuć do pora. Chwilę przesmaż. Zalej bulionem. Przykryj. Gotuj przez 15-20 minut. Następnie wyłącz płomień, aby zupa nieco przestygła. Odlej małą ilość zupy do kubka/miseczki, dodaj do niej

Surówka z rzodkwi i pietruszki

To jedna z moich ulubionych  zimowych  surówek.  Błyskawiczna w przygotowaniu, odrobinę ostra w smaku - po prostu pyszna:)  Gdy, jadłam ją po raz pierwszy nie mogłam się nią nacieszyć:) Składniki: 1 biała rzodkiew natka pietruszki majonez śmietana /jogurt naturalny olej/oliwa pieprz świeżo mielony sól Przygotowanie: Rzodkiew obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach lub w malakserze. Przełóż do salaterki, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Przypraw do smaku.  Smacznego J   

Zakochana sałatka z soczewicą, fetą i suszonymi pomidorami

Smaczna propozycja na kolację ( i nie tylko), również tą tylko dla dwojga-  w Dzień Zakochanych lub całkiem inny J Składniki: ¾ szklanki ugotowanej soczewicy lub ciecierzycy (może być też z puszki) feta w ilości dowolnej, u mnie ok 270g (pokrojona w kostkę) kilka pokrojonych suszonych pomidorów w zalewie 1 cebula czerwona posiekany szczypiorek posiekana pietruszka szczypta suszonych płatków chilli (opcjonalnie) łyżka oleju rzepakowego łyżeczka zalewy w której były pomidory, do smaku sok z cytryny, do smaku pieprz, do smaku Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj. Skrop sokiem z cytryny, dodaj olej rzepakowy i odrobinę zalewy z pomidorów. Dopraw. Smacznego...... Inspiracją dla tego przepisu był http://kuchennybajzel.blogspot.com/2013/01/saatka-z-ciecierzyca-feta-i-suszonymi.html

Pyszne pulpety

Tak biało i słonecznie zrobiło się dziś za oknem. Hura!!! W sam raz na sanki, narty lub spacer w piękny zimowy dzień. A po nich dobrze wrócić do domu i zjeść coś gorącego. Właśnie wtedy dobrze smakują pulpety. Składniki (na 8 szt) 500 g mielonego mięsa (wieprzowe lub indycze) 1 jajko 1 marchewka 1 średnia cebula bułka tarta koperek pieprz, sól ulubione przyprawy włoszczyzna na wywar Przygotowanie: Włoszczyznę opłucz i obierz (u mnie tym razem por, marchewka i pietruszka). Do garnka wlej około 1,5 litra wody, nastaw, dodaj włoszczyznę, szczyptę soli i pieprzu. Wywar gotuj ok. 20 minut. Podczas, gdy wywar się gotuje przygotuj pulpety. Do miski włóż mięso, wbij jajko (najlepiej mięso i jajko wcześniej wyjąć z lodówki). Dodaj pokrojoną w kostkę cebule, starta marchewkę i posiekany koperek. Posolić, popieprzyć i dodać ulubione przyprawy i/lub zioła (tym razem dodałam parę listków świeżego oregano, polecam) Dodaj trochę bułki tartej. Wymieszaj wszystko ręką, a

Sałatka z tuńczyka

Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki i surówki. Za każdym razem można dodać lub zmienić składnik, na który mamy właśnie mamy „smaka” lub po prostu mamy go pod ręką. Sałatka szybko się przygotowuje i świetnie smakuje o każdej porze dnia i nocy ta z tuńczykiem zwłaszcza J Składniki : 200 g ryżu 1 puszka kukurydzy 1 puszka tuńczyka „kawałki” 1 cebula 4 ogórki konserwowe i/lub papryka surowa lub konserwowa natka pietruszki/ i lub szczypiorek olej/oliwa ew. majonez sól, pieprz Przygotowanie: Ugotuj ryż. Cebulę pokrój w kosteczkę, posól i pougniataj nożem lub palcami (jeszcze na desce). Wsyp do miski. Dodaj odsączoną kukurydzę i tuńczyka. Pokrój ogórki i paprykę w kosteczkę (tym razem użyłam ogórków w zalewie chili- wspaniały dodatek). Dodaj ryż. Wszystko wymieszaj. Dodaj przyprawy i olej, jeszcze raz wymieszaj. Dodaj poszatkowane liście natki i/lub szczypiorku. Ponownie wymieszaj i pyszna sałatka gotowa J Smacznego J