Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z czerwiec, 2015

Krem z cukinii z suszonymi pomidorami

Krem z cukinii z suszonymi pomidorami- bardzo smaczna zupa krem Cukinię uwielbiam, pod postacią kremu również. Na blogu znajdziecie również: zielony krem z cukinii i brokuła (klik) oraz zupę szczęścia (klik) . To smaczne propozycje z ubiegłych, letnich sezonów. Krem z cukinii z suszonymi pomidorami jest trochę podobny do zupy krem z cukinii (klik) jednak dodatek suszonych pomidorów nadaje charakterystycznego, dobrego posmaku. Polecam cukiniowe zupy oraz inne dania z cukinii (patrz obok - etykieta cukinia) w szczególności zaś krem z cukinii z suszonymi pomidorami J Składniki: 2 średnie cukinie 2 ziemniaków 1 cebula 1 litr bulionu drobiowego olej/masło klarowane 4-5 połówek suszonych pomidorów sól, pieprz tymianek suszony Przygotowanie: Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Dodaj ziemniaki. Umyte, osuszone cukinie pokrój w podobnej wielkości kostkę, co ziemniaki. Dodaj do ziemniaków. Chwilę podsmaż mieszając od czasu do czasu

Aromatyczny Truskawkowy Pudding Jaglany

Truskawkowy pudding jaglany- przepis pochodzi z Aromatu- Magazynu Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej (str. 31)Klik - łatwy, bezglutenowy, szybki deser. A truskawki królują ostatnio na blogu J Do puddingu wystarczy wziąć truskawki, kaszę jaglaną oraz borówki lub jagody. Kwaśne truskawki możemy dosłodzić miodem/stewią/brązowym cukrem. Smacznego J A w Aromacie znajdziecie przepisy na inne letnie smakołyki i nie tylko J  Zapraszam do lektury:) Składniki: 0,5 kg truskawek 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej 125 g borówek/ jagód Przygotowanie: Truskawki i kaszę jaglaną zmiksuj w blenderze. Skosztuj, ewentualnie posłódź do smaku. Połowę borówek/jagód wrzuć na dno szklanek. Wlej truskawkowy pudding. Drugą połową borówek/jagód udekoruj wierzch. Gotowe. Jedz i smakuj J

Sok z truskawek

Sok z truskawek - domowy i naturalny: truskawki, cukier, woda. Sok z truskawek do słoika, na zimę w sam raz J Gdy brzuchy już mamy pełne od świeżych truskawek: prosto z krzaka, z cukrem czy śmietaną. Czas zadbać by letnie przysmaki towarzyszyły nam, gdy zrobi się nieco chłodniej. Wtedy sok z truskawek będzie smakował wybornie. Wystarczy otworzyć słoiczek, poczuć zapach, a uśmiech sam pojawia się na twarzy. Domowy, pyszny sok truskawkowy. Zapach i smak lata, nie jeden humor poprawi J Warto od razu zrobić podwójną porcję J Pij i smakuj J Składniki: 2 kg truskawek ok. 0,5 kg cukru* * przeważnie sypię na oko - tak, aby każda warstwa owoców była delikatnie przykryta. Przygotowanie:   Truskawki umyj dokładnie. Oberwij szypułki. Ułóż warstwami w dużym garnku, każdą zasypując cukrem. Odstaw na cały dzień lub noc (lub, chociaż na parę godzin), by truskawki puściły sok. Na małym ogniu doprowadzać truskawki do wrzenia. Gdy są gorące spróbuj, czy sok jest odpowie

Ciasto z truskawkami i rabarbarem

Ciasto z truskawkami i rabarbarem- puszyste i bardzo smaczne ciasto z owocami. Truskawki, rabarbar zatopione w słodkim, pszennym cieście. Słodycz ciasta przełamana truskawkami i kwaśnym rabarbarem. Ciasto z truskawkami i rabarbarem jest szybkie w przygotowaniu, dobre w smaku. Niestety jak narazie to takie truskawkowe, pszenne ciasta piekę jak mam gości, co by skusić się najwyżej na jeden kawałek. A wielka szkoda. Smakuje wybornie. Szybko znika, a goście dodają „dobre ciasto upiekłaś”. Gdy sezon truskawkowy trwa, to koniecznie trzeba je upiec. Może na niedzielę? Smacznie polecam Wam to ciasto z truskawkami i rabarbarem J Składniki: tortownica 26 cm 4 jajka 1 szklanka cukru 1 kostka miękkiego masła 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany 22-proc. 0,5 kg truskawek 2-3 łodygi rabarbaru cukier puder Przygotowanie: Miękkie masło włóż do miski. Utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj kolejno

Pyszne pulpety z cukinią

Pulpety z cukinią- niby proste, a jakie pyszne danie wychodzi. Wystarczy mięso mielone (u mnie karczek), starta cukinia, młoda cebula i kasza jaglana – pulpety z cukinią gotowe. Do tego zielony koperek i przyprawy, by podkreślić smak. Pyszny, letni obiad gotowy. Teraz, kiedy upał nieco zelżał w sam raz. Smacznie polecam te pyszne pulpety z cukinią J Składniki: na 10 szt. 70 dag mielonego karczku ½ startej, odciśniętej cukinii 3-4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej ½ pęczka koperku 1 młoda cebulka sól pieprz olej rzepakowy włoszczyzna Przygotowanie: Mielone mięso przełóż do miski Cebulę posiekaj. Posól. Dodaj do mięsa. Dodaj startą, dobrze odciśniętą z wody cukinię, kaszę jaglaną i posiekany koperek. Wlej olej 1-2 łyżki. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj. W rękach formułuj pulpety. Do garnka wlej 0,5 litra wody, dodaj włoszczyznę odrobinę soli i pieprz. Gotuj 20 minut. Następnie wyjmij włoszczyznę. Włóż delikatnie pulpety. Dolej wody, (jeśli potrzeba)

Muffiny z truskawkami bez…..

Muffiny, truskawkowe muffiny- sezon truskawkowy już czas najwyższy rozpocząć. Na blogu, na słodko również. Muffiny z truskawkami bez użycia glutenu, mleka i jajek. Kolejny bardzo smaczny, tym razem truskawkowy wypiek. Dla wszystkich tych, co nie mogą lub po prostu nie chcą. Na truskawki czekam cały rok, a jak już są to mogę je jeść na okrągło. Również pod postacią słodkich, letnich muffin. Wanilia i truskawki sprawiają, że niesamowicie pachną i smakują. Może skusisz się na jedną J    Ten przepis pochodzi z AROMAT-  Magazyn Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej  KLIK - to nasz pierwszy numer. Znajdziesz tam dużo więcej letnich przepisów i nie tylko J Polecam J Składniki na 12 sztuk: 2 dojrzałe banany 3 łyżki brązowego cukru szklanka (250ml) ugotowanej kaszy jaglanej szklanka (250 ml)mąki ryżowej ½   szklanki oleju rzepakowego 2   garści świeżych truskawek 1 łyżeczka sody/proszku do pieczenia ½ laski wanilii szczypta soli Przygotowanie: Banany

Szaszłyki- kurczak z ananasem

Szaszłyki - kurczak z ananasem- zaczyna się dłuższy weekend (dla większości z nas). Podczas, którego nie może zabraknąć grilla czy ogniska J . A na grilla świetne będą szaszłyki z kurczakiem (a raczej jego piersią) i ananasem. Łatwe w przygotowaniu i w transporcie, jeśli do wyjazdowy grill. Kurczaka można zamarynować wcześniej i wraz z ananasem ponadziewać bezpośrednio przed grillowaniem. Doprawione  kurkumą, pieprzem i tymiankiem (ta wersja lubiana również przez dzieci), a gdy na grillu są tylko dorośli smakosze, do marynaty dodaję jeszcze ostrą paprykę. Wtedy szaszłyki nabierają pikantności. Żółte, owocowo-drobiowe szaszłyki mniam J Smacznie polecam te szaszłyki z kurczaka z ananasem J Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka ananas lub 2 jego puszki sól pieprz czarny kurkuma tymianek papryka ostra suszona olej szaszłykowe patyczki Przygotowanie: Pierś pokrój na 3x3 cm kawałki. Wrzuć do miski/pudełka, przypraw. Polej olejem. Marynuj, najlepiej

AROMAT- Premiera!!! Magazyn Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej!

AROMAT-   Magazyn Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Wiem, że dziś świętują wszyscy J Każdy za nas czasem czuje się dzieckiem, a dziś to już szczególnie. My zaś świętujemy podwójnie, gdyż to właśnie dziś ma premierę nasz: AROMAT -  Magazyn Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej Magazyn kulinarny, w którym znajdziecie nie tylko ogrom przepisów na letnie smakołyki. Co jeszcze dla Was mamy? Sami się przekonajcie J Zapraszam tu: AROMAT-   Magazyn Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej  KLIK Lub