Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z luty, 2017

Diples

Diples , czyli greckie faworki. Na bazie z soku z pomarańczy, przyprawione cynamonem i miodem polane tuż przed podaniem. Naprawdę bardzo smaczne faworki. Wspaniała propozycja na Tłusty Czwartek (a to już jutro;)). Zwłaszcza dla cynamonowych łasuchów. Nie sprawdzałam, czy Grecy obchodzą taki równie słodki dzień. Świętują lub nie, to faworki mają przepyszne. Polecam. A jeśli szukasz jeszcze innych inspiracji na jutrzejszy dzień to zajrzyj do specjalnego numeru Magazynu Aromat Tłusty Czwartek (klik) . Wprawdzie to zeszłoroczny numer, ale aktualny i dziś J . Składniki: 2 szklanki mąki pszennej sok z 1 pomarańczy 2 jajka szczypta soli szczypta sody oczyszczonej łyżka miodu łyżeczka cynamonu tłuszcz to głębokiego smażenia Przygotowanie: Do miski wsyp mąkę, wbij jajka. Dodaj sól i sodę. Wyrób ciasto stopniowo dolewając sok z pomarańczy (z rozpędu wsypałam również cynamon i bardzo smaczne wyszły). Podziel na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj cienko na

Racuchy z jabłkiem i….

    Racuchy z jabłkiem, cynamonem i kaszą jaglaną. Racuchy, któż ich nie lubi. Na bazie jogurtu naturalnego. Przepyszne racuchy. Zamiast jogurtu możesz użyć kefir, też będą smaczne. Prosto z patelni, cieplutkie i pachnące cynamonem. Przemycona kasza jaglana również, a to przecież królowa kasz. Dla małego i większego smakosza. Nie ma jak domowe racuchy J Polecam racuchy z jabłkiem i… J Składniki: 1 duży jogurt naturalny 1-2 jabłka ¾ - 1 szklani mąki pszennej (zależy do gęstości jogurtu) 1 jajko około ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej cukier szczypta soli cynamon śmietana do podania olej Przygotowanie: Roztrzep jajko. Dodaj jogurt i kaszę jaglaną. Jabłko zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Wrzuć do miski i wymieszaj. Dodaj cukier i szczyptę soli. Wsyp mąkę i wymieszaj. Możesz też przyprawić teraz cynamonem lub/i po usmażeniu racuchów. Usmaż racuchy. Racuchy z jabłkiem, cynamonem i kaszą jaglaną gotowe. Podawaj same, z kleksem śmietany i/lub pos

Pulpety z warzywami

Och! Jakie smaczne pulpety z warzywami w pomidorowym sosie. Uwielbiam takie dni, kiedy to mój M. przejmuje kuchenne stery. Tak było i tym razem. Bardzo, ale to bardzo smaczne pulpety mu wyszły. Nasz Brzdąc, choć jeszcze niewiele mówi, też potwierdza J . Spróbujcie sami. Pyszne pulpety z warzywami na obiad czy kolację. Polecam. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 3-4 marchewki 1 łodyga selera naciowego 1 jajko 6-7 cm pora bułka tarta sól, pieprz pół czerwonej cebuli 1 pietruszka kawałek selera korzeniowego kilka suszonych pomidorów ziele angielskie 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki mąki 2-3 łyżki masła Przygotowanie: Marchewki obierz. Połowę z nich zetrzyj na tarce o cienkich oczkach. Resztę pozostaw do bulionu. Umytego selera i pora pokrój w drobną kosteczkę. Mielone mięso przełóż do miski. Wrzuć pokrojone warzywa. Dopraw solą i pieprzem. Wbij jajko i dodaj bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj. Z wy