Diples , czyli greckie faworki. Na bazie z soku z pomarańczy, przyprawione cynamonem i miodem polane tuż przed podaniem. Naprawdę bardzo smaczne faworki. Wspaniała propozycja na Tłusty Czwartek (a to już jutro;)). Zwłaszcza dla cynamonowych łasuchów. Nie sprawdzałam, czy Grecy obchodzą taki równie słodki dzień. Świętują lub nie, to faworki mają przepyszne. Polecam. A jeśli szukasz jeszcze innych inspiracji na jutrzejszy dzień to zajrzyj do specjalnego numeru Magazynu Aromat Tłusty Czwartek (klik) . Wprawdzie to zeszłoroczny numer, ale aktualny i dziś J . Składniki: 2 szklanki mąki pszennej sok z 1 pomarańczy 2 jajka szczypta soli szczypta sody oczyszczonej łyżka miodu łyżeczka cynamonu tłuszcz to głębokiego smażenia Przygotowanie: Do miski wsyp mąkę, wbij jajka. Dodaj sól i sodę. Wyrób ciasto stopniowo dolewając sok z pomarańczy (z rozpędu wsypałam również cynamon i bardzo smaczne wyszły). Podziel na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj cienko na
Zapraszam wszystkich smakoszy:)