Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z kwiecień, 2015

Roladki z indyka ze szpinakiem i… danie główne

Roladki z indyka ze szpinakiem, z boczkiem nadwieprzańskim (najlepiej :))  To wszystko zawinięte i w pomidorowym sosie ugotowane. Bardzo smaczne J . Szpinak oczywiście czosnkiem doprawiony. Wiem, wiem, że teraz raczej szykujemy się na pierwszego w tym roku grilla. Ale, gdy już po grillujemy, warto przyrządzić smaczny obiad. A wtedy przepis na roladki z indyka ze szpinakiem na pewno się przyda J Lubię je jeść z kaszą jaglaną lub ryżem. Smacznie polecam J Składniki: 50 dkg piersi z indyka 10 dkg boczku nadwieprzańskiego (najlepiej) 15 dkg szpinaku 1-2 ząbki czosnku pieprz, sól 250 ml pasaty pomidorowej ½ kieliszka wina białego półwytrawnego tymianek świeży olej/ masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Pierś z indyka pokrój na plastry i rozbij każdy. Natrzyj solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Dodaj umyty, osuszony szpinak. Posyp solą i pieprzem. Dodaj drobno posiekany czosnek. Smaż pod przykryciem, aż szpinak wyraźnie zmniej

Chrupiące chlebki z jarmużem

Chrupiące chlebki z jarmużem- doskonała przekąska, forma domowego pieczywa. Piekłam te chlebki wcześniej w wersji bez jarmużu. Obawiałam się, że podczas pieczenia jarmuż się spali. Jednak nie, a co więcej uzupełnia smaki genialnie. Chrupiące chlebki z jarmużem łatwo zabrać w podróż, na grilla czy na piknik. Smacznie polecam te chrupiące chlebki z jarmużem. Składniki: 100g mąki gryczanej 100g mąki z amarantusa 150g płatków owsianych górskich (dla bezglutenowców certyfikowany) 250 ml wody gazowanej 100g wymieszanych pestek słonecznika/dyni/ nasion siemienia lnianego 1 łyżka brązowego cukru 2 garście jarmużu 1 łyżka lnu mielonego 1 łyżka nasion siemienia lnianego do posypania suszona ostra papryka do posypania Przygotowanie: Mąki, płatki, pestki, cukier i len wymieszaj ze sobą. Jarmuż porwij na drobne kawałki. Dodaj do reszty składników. Zalej wszystko gazowaną wodą i wymieszaj. Odstaw na 10-15 minut do napęcznienia. Prostokątną blachę (u mnie 25 x

Placuszki z kaszy gryczanej niepalonej

Placuszki z kaszy gryczanej niepalonej- smaczna propozycja na ciepłe śniadanie, deser lub słodką kolację. Ostatnio ulubionym moim kulinarnym programem telewizyjnym jest „Ugotuj mi mamo”- bardzo inspirujący program. Zwłaszcza dla wymagających smakoszy –dorosłych również. Stamtąd właśnie pochodzi ten pomysł na placuszki z kaszy gryczanej niepalonej. Przyrządzałam już wersję podstawową: kasza gryczana, banan, woda i kurkuma (plus ode mnie cynamon)- smaki wyborne. Dziś do wersji podstawowej placuszków oprócz cynamonu, starłam jeszcze jabłko (razem ze skórką). Obie wersje bardzo mi smakują. Są słodkie, to dzięki bardzo dojrzałemu bananowi. Pachnące i dobrze przyprawione, a to dzięki kukrumie i cynamonowi. Lubię je jeść z kiwi lub z domowym dżemem. Nie mogę się doczekać, gdy poleję je musem z letnich owoców. Wam też smacznie polecam te placuszki z kaszy gryczanej niepalonej J Składniki: ( na około 30 szt.) 300 g kaszy gryczanej niepalonej 1 bardzo dojrzały banan 1 jabł

Koktajl z jarmużem

Koktajl z jarmużem – szybkie, zdrowe małe, co nieco. Zielony koktajl z jarmużem zwłaszcza wiosną się przydaje. Zwłaszcza mi teraz, gdyż ostatnio coś zdrowie nie domaga. Pomarańcza, banan i jarmuż. Zielona, owocowa, witaminowa bomba. Smaczna do tego. Wiosennie i smacznie, więc ją Wam polecam J Składniki: 1 banan 1 pomarańcza 2 garści jarmużu sok z cytryny Przygotowanie : Owoce obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do blendera. Dodaj umyty, osuszony jarmuż. Wszystko zmiksuj. Dopraw sokiem z cytryny do smaku. Jedz, a raczej pij i smakuj J

Sałatka z jarmużem i……

Sałatka z jarmużem, rzodkiewką, łososiem i melonem- bardzo smaczna, wiosenna sałatka. Taki ostatnio miałam wielki apetyt na sałatkę.  Eksperyment udany J Choć połączenie łososia z melonem znałam już wcześniej. Uzupełnione zostało zielonym, chrupkim jarmużem oraz różową, nieco  ostrą rzodkiewką.    Domowy smakosz zaś chwalił i dopomina się by przyrządzić ją ponownie.  Czy muszę dodawać coś więcej?  Pozostaje mi tylko życzyć smacznego J Składniki: 100 g wędzonego łososia 200g jarmużu 1 czerwona cebula ¼ melona pęczek rzodkiewek sól, pieprz oliwa, olej lniany ew. rzeżucha lub koperek do posypania Przygotowanie: Cebulę i rzodkiewki pokrój w półpasterki. Cebulę posól i zgnieć palcami lub nożem. Melona pokrój na 1-2 centymetrowe kawałki. Łososia pokrój w paseczki. Cebulę, rzodkiewkę, melona i łososia wrzuć do miski. Większe kawałki jarmużu porwij na mniejsze, (jeśli potrzeba to umyj i osusz go najpierw).  Wszystko razem wymieszaj. Dodaj oliwę, olej

Zasmakuj w Lubelli-zwiedzanie fabryki -relacja

W sobotę 28 marca miałam przyjemność wraz z innymi kulinarnymi blogerami poznawać proces wytwarzania produktów Lubelli . Fabryka Lubelli mieści się przy ul. Wrotkowskiej 1 w Lublinie, więc miałam całkiem blisko. Jednak wraz z Marleną do celu dotarłyśmy lekko spóźnione (spóźnienie usprawiedliwione, gdyż najmłodsza, lubelska, kilku miesięczna blogerka Stefania musiała zostać nakarmiona, co by jej mama mogła z nami być jak najdłużej J ).  Najpierw zostaliśmy serdecznie powitani i została zaprezentowana krótka prezentacja: o historii Lubelli i jej produktach. Szeroka gama różnorodnych produktów znanych i lubianych. Szkoda tylko, że mojej ukochanej kaszy jaglanej brak;) Następnie, po wysłuchaniu prezentacji, zostaliśmy podzieleni na dwie grupy i udaliśmy się by zwiedzić fabrykę. Moja grupa zaczęła od produkcji makaronów, później zaś udaliśmy się do młyna. Tam już obowiązywały nas nieco inne stroje. Wrażenia niesamowite. Jeśli lubicie oglą

Kakaowo-amarantusowe babeczki jaglane z…

fiołkami Kakaowo-amarantusowe babeczki jaglane z fiołkami-czyli święta, święta i po świętach. A podczas moich świąt było bardzo słodko J.  Za sprawą kakaowych babeczek jaglanych, z dodatkiem mąki amarantusowej. Przystrojonych zaś płatkami migdałowymi i fiołkami (to tuż przed podaniem). Pyszne, słodkie zdrowie również na Wielkanoc. Polecam wszystkim smakoszom na święta i nie tylko J A czy Wam zostały jakieś słodkości na po świętach? Składniki na 12 sztuk: 2 dojrzałe banany 2 łyżki brązowego cukru szklanka (250ml) ugotowanej kaszy jaglanej szklanka (200 ml)mąki ryżowej 2 łyżki mąki amarantusowe 2 łyżki kakao ½ szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka sody Delecta 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta szczypta soli Dekoracja : cukier puder woda płatki migdałowe fiołki Przygotowanie: Banany rozgnieć widelcem. Utrzyj je z cukrem, wlej olej i wymieszaj. Dodaj ugotowaną i ostudzona kaszę jaglaną. Następnie dodaj mąkę ryżową wymieszaną z mąką amar

Smacznego Świętowania

Wszystkim Czytelnikom życzę: radosnej i smacznej Wielkanocny oraz mokrego Śmigusa Dyngusa J