Baba ze skórką
pomarańczową
Ciacho:
4
jaja,
1
szklanka cukru,
1
szklanka mąki pszennej,
1
szklanka mąki ziemniaczanej,
1
łyżeczka proszku do pieczenia
1
kostka stopionej margaryny
kilka
kropel soku z cytryny
Skórka
pomarańczowa:
Skórki
z pomarańczy
(jednej lub kilku, kto jak lubi)
(jednej lub kilku, kto jak lubi)
½-1
szklanka wody
trochę
białego cukru
Lukier:
1
białko
1
szklanka cukru pudru
kilka
kropel cytryny
Ciacho: Jaja
z cukrem ubić mikserem na pulchną masę. W tym samym czasie w rondelku rozpuścić
margarynę. Do jajek z cukrem dodać obie przesiane z proszkiem do pieczenia i
wlać ciepły tłuszcz. Dodać skórkę pomarańczową gotową lub wykonaną
własnoręcznie w domu –to jest wbrew pozorom bardzo łatwe (przepis na domową
skórkę pomarańczową poniżej). Skórkę najczęściej dodaję ciepłą, obtoczoną w
mące pszennej lub ziemniaczanej. Ciasto wlać do formy babkowej natłuszczonej i
posypanej mąką lub bułka tartą. Piec przez ok. 45 min. w średnio nagrzanym
piekarniku.
Skórka pomarańczowa: Dwa dni wcześniej
kupić pomarańcze. Skórkę wyszorować pod ciepłą wodą. Miąższ najlepiej
zjeść/wycisnąć sok - kto co woli. Skórkę umieścić w słoiku, zlać wodą ciepłą z
kranu. Wodę zmieniać raz na dzień. W dniu pieczenia odcedzić skórkę z zalewy. W
rondelku wlać trochę wody i dodać cukier. Podgrzać. W trakcie podgrzewania wody
z cukrem wrzucać pokrojona w kosteczkę skórką pomarańczową. Zagotować skórkę i
chwilkę pogotować. Odcedzić skórkę i dodać do ciasta.
Komentarze
Prześlij komentarz