-rozpływają się w ustach
Przepis na naprawdę mięciutkie i soczyste polędwiczki wieprzowe znalazłam na http://zpierwszegotloczenia.pl/.
Pomysłodawczynią jest Agata prowadząca swój blog Agatek > http://saurelin.blogspot.com.
Ja zaś nieco go zmodyfikowałam, gdyż po pierwsze za kminkiem nie przepadam i według mnie w oryginale jest ciut za dużo soli.
Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe
1 łyżeczka suszonej pietruszki
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżeczka soli kamiennej
1 łyżka ziół prowansalskich
2 łyżki oleju
1 łyżeczka suszonej pietruszki
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżeczka soli kamiennej
1 łyżka ziół prowansalskich
2 łyżki oleju
Przygotowanie: Wszystkie zioła, sól i najlepiej świeżo zmielony pieprz
wymieszać na talerzu. Patelnię dobrze rozgrzać, wlać
olej, polędwiczki obtoczyć w przyprawach, wklepując ich jak najwięcej. Następnie obsmażyć każdą polędwiczkę ze wszystkich
stron. Przełożyć do żaroodpornego naczynia razem z tłuszczem i podlać odrobiną
wody. Jeśli zostanie nieco przypraw na talerzu to wsypać je do polędwiczek. Piec
około 40 min w 180 st.
Jak się upieką, wyłożyć i pokroić w plastry.
Sos z pieczenia zagęścić lekko śmietaną i dodać pietruszkę.
Ja upiekłam je wieczorem. Następnego dnia po pracy pokroiłam w plastry, wlałam
powstały tłuszcz na patelnię i podgrzałam. Pyszne!!!
Komentarze
Prześlij komentarz