Przepis na pieczonego indyka, a dokładnie jego pierś, chciałam opublikować już od dawna, jednak za każdym razem znikał on zbyt szybko by zrobić mu zdjęcia. Tym razem się udałoJ HuraJ
Pyszny pieczony indyk świetnie na ciepło jak i po wystudzeniu:)
Cudowne smaki sprawiają, iż zjadany jest od razu J
Składniki:
- ok. 1 kg indyczej piersi
- sól, pieprz czarny
- kurkuma, oliwa
- ew. majeranek
Przygotowanie: Filet umyj. Natrzyj solą i pieprzem , odstaw do lodówki lub inne chłodne miejsce n a parę godzin (może być noc). Następnie wyjmij indyka z lodówki, nastaw piekarnik na 170°C. Teraz natrzyj indyka kurkumą i majerankiem. Przełóż go do żaroodpornego naczynia, polej oliwą z obu stron. Teraz przykryj folia aluminiowa. Piecz przez ok. 40 min. Następnie zdejmij folię i zapiekaj bez niej jeszcze przez 10 minut. SmacznegoJ
naprawdę super się prezentuje! Chętnie sobie takiego upiekę ;-)
OdpowiedzUsuńUpiecz:) najlepiej wieczorkiem:)
UsuńWygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńdziękuje i tak też smakuje:)
OdpowiedzUsuń