Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka z czekoladą i chili



Ciasteczka z czekoladą i chili-  połączenie smaków czekolady z cynamonem i rumem, a na końcu pikantnej nutki chili. Pięknie pachną i szybko się pieką. Również szybki znikają. Wiele ostatnio osób prosi o ten przepis, więc zamieszczam, co by nie czekając na mnie mogli je upiec w dowolnej chwili. Ach ta czekolada i chiliJ (inspiracją dla tego przepisu był przepis z dodatku do „Gazety Wyborczej” Spotkanie z papryką nr 6 ;z 17 lutego 2007)


Składniki:
·        80g rodzynek/żurawiny
·        3 łyżki rumu
·        300g gorzkiej czekolady (3 tabliczki) ( ja daję 2 mleczne 1 gorzką)
·        3 łyżki masła
·        6 łyżek mąki
·        100g cukru
·        2 jajka
·        ½ łyżeczki proszku do pieczenia
·        szczypta soli
·        ½ łyżeczki mielonego cynamonu
·        ¼ łyżeczki chili w proszku ( przyprawy dodać według własnego uznania)


Przygotowanie: Rodzynki/ żurawinę włóż do rondelka i wlej rum. Podgrzej mocno, tak by rum odparował Odstawi, by ostygły.170 g czekolady połam na kosteczki. Masło stop w garnku na małym ogniu. Odstaw z ognia dodawaj kosteczki połamanej czekolady cały czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia (w tym celu możesz też zastosować tzw. kąpiel wodną, wtedy na pewno unikniesz przypalenia czekolady). Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, chili, cynamonem i solą. Jajka ubij z cukrem. Ciągle ubijając, dodawaj powoli do masy  stopioną, przestudzoną czekoladę. Powstałą masę delikatnie połącz z mąką, dodaj osączone żurawinę/rodzynki i resztę poszatkowanej czekolady wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do180oC. Płaską blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Nabieraj łyżeczką porcję masy i układaj na blaszce, zachowując odstęp, gdyż ciasteczka w trakcie pieczenia rosną. Piecz 8-10 min, po wyjęciu z piekarnika odczekaj chwilkę, ponieważ ciasteczka są bardzo miękkie i przy próbie przełożenia mogą się połamać. Po paru minutach twardnieją i można je spokojnie przekładać. Jedz i smakujJ




Komentarze

  1. zachęciłaś mnie tym opisem. zawsze bałam się ich spróbować, ale teraz wiem, że muszę to szybciutko nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe połączenie smaków.

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś dla mnie ;) ... ale obiecałam sobie - Marta - jedz mniej słodkości :D ... i jak tu nie złąmać obietnicy ???

    OdpowiedzUsuń
  4. takich jeszcze nie jadłam :) dziękuję za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przypominają mi o płynnej czekoladzie z chili, którą kiedyś piłam... była obłędna, więc na pewno je wypróbuję :) uwielbiam to połączenie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Śledzie w zalewie miodowej

Śledzie uwielbiam (prawie pod każdą postacią). Te w zalewie miodowej goszczą u nas już jakiś czas. Miód nadaje zalewie i śledziom odrobinę delikatności i bogactwa smaku. Śledzie te mogą być podane same, polane olejem lnianym lub stanowią smaczną podstawę pod różnego rodzaju pierzynki- wtedy nabierają odświętnego charakteru. Smacznie polecam te śledzie w zalewie miodowej, gdyż śledziowy czas nareszcie trwa J Składniki: 1-1,2 kg śledzi matiasów 3 spore cebule 2 łyżki octu 1 łyżka octu jabłkowego/winnego 1 łyżka miodu ¾   szklanki oleju rzepakowego ¾ l wody 2/3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ziarnka gorczycy mleko do namoczenia śledzi ew. olej lniany Przygotowanie: Śledzie wymocz (przynajmniej przez godzinę) w wodzie wymieszaną z mlekiem. Zalewa: W garnku nastaw ¾ l wody. 2 cebule pokrój w kosteczkę. Do wrzącej wody wrzuć listki, ziele angielskie, miód i posiekaną cebulę- gotuj przez 3 minuty. Następnie dodaj ocet i gotuj przez 2 m...

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą

Żurawina, czerwona cebula i śledź połączenie wyjątkowe w smaku, zwłaszcza w ten szczególny czas. Z pewnością będą rarytasem wigilijnego stołu. Okres Bożego Narodzenia, jak i karnawału sprawia, że częściej pojawiają się one w naszym menu. Przepis na śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą pochodzi z najnowszego numeru internetowego kwartalnika magazynu Aromat Zima#7 2016 (klik) Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Zajrzyj i tam J Znajdziesz wiele świątecznych i zimowych inspiracji. Polecam J Składniki: 1 kg śledzi typu matias 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka cukru ¾ szklanki oleju rzepakowego ¾ litra wody 2-3 listki laurowe pieprz świeżo mielony 100 g żurawiny suszonej 1 duża czerwona cebula Przygotowanie:   Śledzie wymocz (przynajmniej przez 2-3 godziny) w zimnej wodzie, zamieniając ją od czasu do czasu. Przygotuj zalewę: w garnku nastaw ¾ litra wody. Dodaj cukier, wymieszaj tak by się rozpuścił. Wrzuć listki laurowe, przypraw pieprzem. Got...

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się z...

Tatar ze śledzia z musztardą francuską

Sałatka czy tatar ze śledzia, drobno pokrojonego, a do niego dodatki: ogórek i papryka konserwowa oraz cebulka. Z przyprawami i akcentem z musztardy francuskiej. Połączenie smaków wyborne. Wspaniała propozycja na zbliżające się spotkania przedświąteczne jak i na sam wigilijny czy bożonarodzeniowy stół. Przepis na tatara ze śledzia z musztardą francuską pochodzi z najnowszego wydania  Magazynu Aromat #15 Zima 2018 Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej  (klik) . Zajrzyj i tam, by zgarnąć wiele zimowych, świątecznych i karnawałowych inspiracji. Składniki: 500g płatów śledziowych 1 ogórek konserwowy 1 papryka konserwowa 1 mała cebula czerwona 1 mała papryczka chili otarta skórka  ½  cytryny sok z cytryny 1 pęczek koperku 3 łyżki musztardy francuskiej 1-2 łyżeczki miodu 20 ml oliwy pieprz czarny sól Na zalewę: ½  litra wody ½  szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki octu jabłkowego 2 listki laurowe 1 ceb...