Przejdź do głównej zawartości

Bezglutenowa tarta z rabarbarem i truskawkami Lubelski Kociołek przyrządza rabarbar



Bezglutenowa tarta z rabarbarem i truskawkami powstała na potrzebę stworzenia ciasta bezglutenowego, bez jajek i mleka krowiego. Zadanie dość trudne, ale smacznie się udało- powstała tarta z rabarbarem i truskawkami. Rabarbar, truskawki, brązowy cukier z odrobiną żelatyny (wiem może ona zawierać śladowe ilości glutenu, ale myślę, że na tyle śladowe, iż na pewno nie szkodzą). Tarta rabarbarowo-truskawkowa wyszła przepyszna, znika w ekspresowym tempieJ Smacznie  Wam polecam:)
Ponadto chciałam Was serdecznie zaprosić na kolejną wiosenną edycję Lubelskiego Kociołka – rabarbar. W rabarbarowej zabawie biorą udział:  

Zaglądajcie również do nich, komentujcie i smakujcieJ

Składniki tortownica 26cm
·        1 banan
·        ½  szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
·        5 łyżek mąki ziemniaczanej
·        2 łyżki cukru białego
·        2 łyżki oleju rzepakowego
·        5 łodyg rabarbaru
·        litrowe pudełko mrożonych truskawek
·        2 łyżki brązowego cukru
·        1 łyżka żelatyny

Przygotowanie: Widelcem rozgnieć banana, dodaj kaszę jaglaną, mąkę ziemniaczaną, cukier i olej. Ucieraj do uzyskania masy ciastowej. Masę przełóż do tortownicy. Piecz w temperaturze 180ºC przez 12-15 minut.

Truskawki wsyp do rondelka. Zagrzej. Rabarbar umyj, pokrój na kawałki. Dorzuć do truskawek. Dodaj brązowy cukier. Gotuj, aż nieco dżem zgęstnieje (30 minut) co chwilę mieszając. Pod koniec dodaj żelatynę napęczniała w 3 łyżkach wody. Wymieszaj. Masę przełóż na upieczony spód. Ostudź, wstaw do lodówki na około godzinę. Tartę rabarbarowo-truskawkową podawaj z sorbetową gałką lodów lub posypaną płatkami migdałowymi. Jedz i smakujJ


Rabarbalove Akcja bez nabiału Rabarbalove

Komentarze

  1. Super, że jest i zdrowsza wersja dla rabarbarowych łasuchów. Dziękuję za wspólny Lubelski Kociołek! :-)
    Pozdrawiam
    A.

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietna wersja tarty! :) Dzięki za wspólny Kociołek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gosiu to może agar zamiast żelatyny? Ten chyba nie ma glutenu. A takie połączenie smaków to jak najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, wiem że agar można użyć. U mnie stwierdzono nietolerancję pokarmową na m.in na gluten, dlatego jej narazie używam:) Choć ten agar kusi by z nim poeksperymetować:) Może wiesz gdzie go u nas można kupić?

      Usuń
  4. Sezon na rabarbar w pełni :) Pyszna beglutenowa alternatywa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. co znaczy 1/2 kaszy jaglanej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za słuszną uwagę, chodziło oczywiście o połowę szklanki kaszy jaglanej, usterka już naprawiona:)

      Usuń
  6. " żelatyny (wiem może ona zawierać śladowe ilości glutenu, ale myślę, że na tyle śladowe, iż na pewno nie szkodzą"
    Czy takie śladowe ilości, że nie szkodzą, to wydaje mi się można spekulować, natomiast Dr. Oetker zarzeka się, iż jego żelatyna jest bezglutenowa :).

    Jak się żyje na diecie? :)

    Ostatnio właśnie myślałam, czy jakiegoś ciasta, by nie upiec, a to jest myśl! Wygląda pysznie, a teraz sezon na truskawki w pełni.

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, jakoś jest:) Najbadziej brakuje mi chleba (takiedo dobrego, z chrupiacą skórką)i trochę znudził mi się taki słodakwy posmak niektórych dań) Pozdrawiam:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się zredukuje i będ

Ciasto meksykańskie

Gdy podaję to ciasto mój brat mówi, że to ciasto z langustą. W rzeczywistości są to kawałki jabłek i/lub gruszek, a nie tam żaden może i pyszny skorupiak. Kawałki owoców, orzechy, rodzynki w cieście kakaowym- to zawsze się udaje i smakuje świetnie. Składniki 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao kawałek laski wanilii 7 łyżek wody 1 kostka masła albo margaryny 10 dag orzechów włoskich 3 jabłka 1 gruszka garść rodzynek cukier puder Przygotowanie: Masło lub margarynę rozpuścić z cukrem, kakao i wodą.  W tym czasie namoczyć rodzynki, pokroić orzechy. Obrać jabłka i gruszki, które następnie pokroić w kostkę. Przestudzoną, lecz ciepłą masę wymieszać z żółtkami, mąką, proszkiem, sodą i wanilią. Dodać ubitą pianę z białek, owoce i bakalie (rodzynki wcześniej osuszyć na papierowym ręczniku i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 28 cm.

Keftedes, czyli pulpeciki po grecku

Przepis Pascala spodobał mi się od początku, gdy zobaczyłam gazetkę LIDLa. Kupiłam produkty i wypróbowałam.  Sos i pulpety smakowały znakomicie. Przepis godny powtórzenia i polecenia. Składniki:   4 osób Czas przygotowania: 30 minut mielone mięso wieprzowo-wołowe: 500g cebula pokrojona na ćwiartki: 1szt. szalotka pokrojonana mniejsze kawałki: 2szt. natka pietruszki: 1pęczek pomidory pelati, pokrojone (z puszki) :200g malutki słoik koncentratu pomidorowego: 1szt. cynamon w proszku: 0,5łyżeczki chleb: 4kromki ser sałatkowy typu greckiego: 60g oliwki greckie czarne: 80g stołowe brandy: 3łyżki jajko, osobno żółtko i białko: 1szt. mleko: 0,25szklanki oliwa z oliwek: 3łyżki woda: 0,5szklanki sól: do smaku pieprz: do smaku Przygotowanie: Sos: Pokrojoną cebulę i szalotki wrzucamy do miksera, dodajemy posiekaną pietruszkę i miksujemy razem. Ja nie używałam miksera tylko posiekałam cebulę i natkę, następnie wymieszałam w m

Mufinki z czekoladową duszą

Zastanawiam się czy to, aby na pewno to dusza czy może serce...... Dla zakochanych w Dzień św. Walentego i tak to nie ma znaczenia  J Słodkie waniliowe ciastko z czekoladową niespodzianka w środku. Aż te słodkie afrodyzjaki kuszą zapachem, smakiem i nie tylko…. Składniki: na 12 szt. 1 szklanka mąki 12 dag masła 15 dag drobnego cukru (ale nie pudru) 3 jaja ¾ szklanki mleka 1/3 laski wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Dusza: 1 budyń czekoladowy 400 ml mleka 12 kostek czekolady deserowej Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem, wciąż ucierając dodaj jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli i ziarnka wanilii. Wlej stopniowo mleko- cały czas mieszając, aż do uzyskania lekko grudkowatej masy. Teraz ugotuj budyń. Gdy budyń przestyga, włóż do dołków formy na mufinki pergaminowe mankieciki. Każdy dołek napełnij ciastem do 1 cm wysokości. Następnie na

Szwedzkie marynowane śledzie

Szwedzkie śledzie marynowane- bardzo smaczna propozycja na świąteczny. Nam  bardzo posmakowały tak przyrządzone śledzie . Zmierzam przyrządzić je na najbliższą Wieczerzę Wigilijną. Jestem pewna, iż szerszemu, rodzinnemu gronu  również  posmakują J Składniki: 1 kg solonych śledziowych filetów 2 cytryny 1/2 szklanki cukru 1 i ¼ szklanki wody 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren pieprzu 2 liście laurowe 1 cebula 1 por pęczek koperku Przygotowanie: Namocz śledzie. Przygotuj marynatę z soku z cytryn, wody, cukru i przypraw. Podgrzej ją, ale nie zagotuj. Postaw do ostygnięcia. Pokrój śledzie, cebulę, pora i koperek. W słoiku układaj kolejno warstwami śledzia, cebulę, pora i koperek. Wlej marynatę. Odstaw na noc do zamarynowania. P.S. Jak robiłam ostatnio te śledzie zamiast liścia laurowego, który akurat się skończył, dodałam suszonej kolendry -smakowało wybornie:)