Piernik marchewkowy - powoli zbliża się
najcudowniejszy czas w roku - okres Świąt Bożego Narodzenia. Wśród świątecznych
smakołyków nie może zabraknąć piernika. Ta wersja przeznaczona jest dla tych
wszystkich, którzy muszą przestrzegać bezglutenowej diety. Ciasta pachnącego
cynamonem, goździkami, z miodem i pełnym bakalii. Przepis ten pochodzi z
magazynu Aromat (klik), gdzie znajdziesz mnóstwo
zimowych i świątecznych przepisów. Wiele ciekawych artykułów. Zapraszam do
lekturyJ
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka brązowego cukru
- 3 łyżki miodu
- 1 szklanka maki ryżowej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 500 g marchwi startej na grubych oczkach
- 3 łyżki lnu mielonego złocistego
- 500 g marchwi, obranej i utartej
- 100 g rodzynek
- 75 g orzechów włoskich, posiekanych
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- goździki, ziele angielskie
- szczypta soli
Polewa:
- 3 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki miodu
- 100g gorzkiej czekolady
- skórka z 2 pomarańczy
Przygotowanie: 3 łyżki lnu namocz w 9 łyżkach wody. Następnie utrzyj z
cukrem. Dodaj olej i wymieszaj. Dodaj miód. Wymieszaj.
Do drugiej miski wsyp: obie mąki,
sodę, sól i przyprawy (goździki i ziele angielskie posiekaj na desce lub rozbij
w moździerzu). Wymieszane suche składniki dodaj do mokrych. Zmiksuj. Dodaj
rodzynki i posiekane orzechy. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do
pieczenia, piecz w temp. 180ºC przez około 40 minut.
Polewa:
W rondelku rozpuść masło, dodaj miód. Wrzuć czekoladę połamaną w kostkę.
Wszystko rozpuść i wymieszaj. Polewę wlej na wierzch piernika. Udekoruj
skórką/wiórkami z pomarańczy.
Marchewkowy
piernik gotowy. Jedz i smakujJ
Komentarze
Prześlij komentarz