Świeżutki, kolorowy numer Magazynu Aromat #8 Wiosna 2017 Lubelskiej
Blogosfery Kulinarnej dostępny już w sieci (klik). W środku zielono i słonecznie.
Pasty śniadaniowe, sposób na szpinak czy kasza jaglana na słodko lub wytrawnie.
Wielkanocne dania dla najmłodszych, jajko dookoła świata i przepisy na
wielkanocne babki. Coś dla zdrowia i urody, czyli bądź piękna na wiosnę. To
wszystko przy brzęku szkłaJ.
ZajrzyjJ Wiosennie i ciepło
zachęcam do lektury.
Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½ szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...
Komentarze
Prześlij komentarz