Czekolada
w połączeniu z chili smakuje bosko!!! Szczególnie w dniu jej
święta. Tak to właśnie dziś, czyli 12 kwietnia obchodzimy Dzień
Czekolady. Może skusisz się na jedną albo dwie kosteczki, czy kawałek mazurka czekoladowego z chili, a może
zajrzysz do Lubelskiego Kociołka, który w tej edycji jest jej
pełen.
We wspólnej, kulinarnej zabawie lubelskich blogerek udział
biorą:
Julianna
z Obiad
gotowy, Joanna
z Szkatułka
Cook,
Angelika z Małe
Kulinaria oraz
Edyta z Pasja
Smaku. Zapraszam
na ich strony, by sprawdzić co przygotowały:)
A
więcej o czekoladzie jako smaku doskonałości możesz przeczytać w
najnowszym numerze Magazynu
#16Wiosna 2019(klik).Polecam.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao
- 1/3 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g masła
- 1 jajkoSkładniki na nadzienie:
- 400 ml śmietanki kremówki
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżeczki brązowego cukru
- 1/4 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 50 g płatków migdałowychSkładniki do dekoracji:
- 1 pomarańcza
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki wody
Przygotowanie:
W misce wymieszaj: mąkę, kakao, cukier i proszek do
pieczenia. Dodaj jajko i posiekane w kosteczkę masło. Ciasto
zagniataj najpierw łyżką, a później ręką do uzyskania
jednolitej masy. Ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm, przełóż do
formy wyłożonej papierem do pieczenia. Spód ciasta ponakłuwaj
widelcem. Przykryj pergaminem, na którego wierzch wysyp surowy ryż.
Piecz w temperaturze 180°C przez 20 minut, usuń pergamin z ryżem
i piecz jeszcze 15 minut w tej samej temperaturze.
W
celu przygotowania nadzienia, śmietanę kremówkę wlej do rondelka
i podgrzej. Wrzucaj połamaną w kostkę czekoladę, cukier i
przyprawy. Gotuj mieszając, aż do rozpuszczenia czekolady. Odstaw
do ostygnięcia.
Wyszorowaną
pomarańczę pokrój w cienkie plastry. Z wody i cukru przygotuj
syrop, w którym gotuj przez 3 minuty plastry pomarańczy. Następnie
wyłóż je na papier do pieczenia.
Na
spód mazurka wsyp płatki migdałowe. Wyłóż nadzienie i
równomiernie rozsmaruj. Wierzch udekoruj plastrami pomarańczy.
Ciasto wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Czekoladowy
mazurek z chili gotowy! Jedz i smakuj!!!
Komentarze
Prześlij komentarz