Strzępiec,
tak nazywa się to ciasto w naszym domu. Spotkałam się również z
określeniem pleśniak lub kruszon. Taka czy inna nazwa ważne,że to
wypiek genialny w smaku, a w połączeniu z rabarbarem smakuje bardzo
dobrze. Tradycyjnie przełożony jest gęstym dżemem z czarnej
porzeczki albo powidłami. Ta wiosenno-letnia wersja bardzo przypadła
mi do gustu:) Polecam:) Upiec wieczorem:) tego strzępca (pleśniaka)
z rabarbarem:)
Składniki:
1
szklanka mąki pszennej
2
szklanki mąki krupczatki
200
g zimnego masła/margaryny
5
żółtek
2
łyżki cukru pudru
1
łyżka proszku do pieczenia
1
łyżka kakao
ew.
cukier waniliowy
Pianka
5
białek
1
szklanka cukru
1
łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta
soli
Rabarbar:
800
g rabarbaru
5
łyżek cukru
3
łyżki mąki ziemniaczanej
4
łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
Przesiej mąkę, wymieszaj ją z proszkiem. Dodaj
posiekane masło albo margarynę, żółtka, cukier puder i cukier
waniliowy. Zagnieć. Ciasto podziel na 3 części. Do jednej z nich
dodaj kakao i ponownie zagnieć. Jedną z jasnych części schowaj do
lodówki.
Blachę
o średnicy 26 cm wyłóż pergaminem. Na spód wyłóż jasne ciasto
i dociśnij, na brzegach zrób ranty. Na jasne ciasto wyłóż
ciemniejsze i lekko je dociśnij. Teraz podpiecz w piekarniku
nagrzanym do 180ºC
przez 10-15 minut.
Białka
ubij wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj cukier. Ubij na
lśniącą pianę. Pod koniec ubijania dodaj łyżeczkę proszku do
pieczenia.
Umyty
i oczyszczony rabarbar pokrój na 2-3cm kawałki. Dodaj cukier i mąkę
ziemniaczaną i wymieszaj.
Na
wierzch podpieczonego spodu wsyp płatki migdałowe, na które wyłóż
rabarbar, pianę z białek oraz pokruszoną resztę ciasta.
Strzępca
piecz w temperaturze 180ºC
przez 50-60 minut. Przykryj folią aluminiową jeśli zbyt się
przyrumieni. Strzępięc (pleśniak) z rabarbarem gotowy. Jedz
i smakuj!!!
U nas w domu "funkcjonuje" pod nazwa gnieciuch. Z rabarbarem jest przepyszny :)
OdpowiedzUsuń