Dzień
Kawy przypada właśnie dziś. W dodatku to międzynarodowe święto,
które obchodzimy w Lubelskim Kociołku oraz na łamach magazynu
Aromat
#18 Jesień 2019. Kawowe szaleństwo a w nim kawowa błyskawica.
Ciasto bardzo smaczne, a w przygotowaniu iście ekspresowe. W sam raz
na jesienny deser, jak i na właśnie taki kawowy dzień, w którym
kubek tego gorącego napoju (w ulubionej wersji) oraz kawałek
pysznego ciasta to pozycja obowiązkowa:)
Zajrzyj
również to pozostałych uczestniczek: Edyty
z Pasji Smaku i Angelki
z
Życie zaczyna
się w kuchni. Ponadto w magazynie Aromat
#18 Jesień 2019 przeczytasz dokąd udać się po dobrą kawę.
Zapraszam do lektury.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- ¾ szklanki cukru trzcinowego
- 4 łyżki dżemu śliwkowego
- 3 jajka
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Do miski wsyp: mąkę pszenną, cukier, kakao, kawę i proszek do
pieczenia. Wymieszaj łyżką. Następnie wbij jajka. Ponownie
wymieszaj. Kolejno dodaj dżem, mleko. Wymieszaj. Na koniec wlej olej
i wymieszaj. Masę wylej do torownicy (średnica 26 cm) wyścielonej
pergaminem. Piecz w temperaturze 180°C przez 40-45 minut, do tzw.
suchego patyczka. Wystudzone ciasto możesz udekorować polewą lub
posypać cukrem pudrem. Kawowa błyskawica gotowa. Jedz i smakuj.
Komentarze
Prześlij komentarz