Muffiniki z jagodami i
czekoladą
Składniki:
50 dag mrożonych jagód
1 tabliczka czekolady
20 dag cukru białego
1 torebka cukru waniliowego
20 dag masła
4 jajka
60 dag maki pszennej
1 szklanka maślanki
4 łyżki zmielonych lub posiekanych migdałów
4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szczypty soli
cukier puder do posypania
Przygotowanie: jagody mrożone rozmrozić
(najlepiej na dolnej półce w lodówce), osaczyć. Czekoladę posiekać drobno w
kostkę lub kawałeczki (jak się uda).
Cukier, cukier waniliowy i migdały
wymieszać. Dodać miękkie masło, dokładnie utrzeć. Wbić jajka i dalej ucierać.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać z masą
cukrowo-maślaną. Wlać maślankę i dokładnie wymieszać.
Dodać jagody i czekoladę,
wymieszać łyżką delikatnie by jagody się nie rozpadły. Papilotki na muffinki
ułożyć na blaszce, napełnić do połowy ciastem.
Piec 20-25 minut w temperaturze
200 ºC.
Gdy babeczki przestygną posypać cukrem pudrem.
Gdy babeczki przestygną posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz