Ciastka migdałowe
2 szklanki mąki pszennej
10 dag zmielonych migdałów
1 kostka masła
2 żółtka
Lukier:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
kilka kropel cytryny
Ciasteczka: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce. (tym razem nie chłodziłam- pośpiech przedświąteczny). Wykrawaczami/ foremkami do ciasteczek wycinać ulubione kształty ciasteczek.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie ułożyć ciasteczka. Można je delikatnie ponakuwać widelcem. Piec 10-15 min w temperaturze 180 ºC.
Ciastka powinny mieć jasno złoty kolor.
Lukier: ubić lekko białko, następnie w trakcie ucierania dodawać cukier puder i sok z cytryny, aż do uzyskania pożądanej konsystencji
Komentarze
Prześlij komentarz