o czym osobiście zapewniam wraz z Nigellą Lawson, której programy telewizyjne uwielbiam oglądać. Ponadto na mojej półce w kuchni stoi jej książka „Lato w kuchni przez okrągły rok”, z której pochodzi ten oto jakże cudowny przepis.
Składniki:
- 1 cebula czerwona ( u mnie biała wiosenna)
- 2-4 limonki/cytryny (w zależności od soczystości)
- ćwiartka słodkiego dojrzałego arbuza
- 100 g sera feta (lub typu feta)
- natka pietruszki
- mięta świeża lub suszona
- kilka czarnych oliwek
- czarny pieprz
- oliwa
Przygotowanie: Obrać i przekroić na pół cebulę. Pokroić ją w cienkie półplasterki. Przełożyć ją do małej miseczki i zalać sokiem z cytryn /limonek, aby cebula zmieniła barwę i swą ostrość. Dwie cytryny/limonki powinny wystarczyć, lecz po przekrojeniu ich na pół może okazać, iż są to sztuki mało soczyste. W takim przypadku użyć ich więcej.
Arbuza obrać ze skóry, pestki usunąć dokładnie. Miąższ pokroić na około czterocentymetrowe kawałki. Fetę pokroić na kawałki o podobnej wielkości. Wszystko włożyć do miski. Poodrywać listki pietruszki od łodyg, miętę posiekać lub pokruszyć. Pietruszkę i miętę wrzucić do miski.
Na wierzch sałatki wyłożyć cebulę, wlać sos z cebuli, dodać oliwę i oliwki (mogą być pokrojone). Posługując się dłońmi, delikatnie wszystko wymieszać to, aby feta i arbuz się nie rozpadły. Na koniec dodać świeżo zmielony pieprz.
Oto wspaniały smak słońca z…… Tel Awiwu!!!
w tym czasie liczba Tatarów we wsi wzrosła +2
OdpowiedzUsuń