Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja
obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury
przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i
koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnieJ Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach”
autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że
przepis zapisuję u siebie co by jeść i smakować ją częściej.
Wam ją też smacznie polecamJ
Składniki:
- 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki octu balsamico
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki
- 175 g czarnych oliwek bez pestek
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
Przygotowanie: Rozgrzej
piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier,
ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się zredukuje i będzie miał konsystencję
syropu. Przypraw do smaku solą i pieprzem (soli tak umiarkowanie, gdyż jeszcze
feta czekaJ) Odstaw do ostygnięcia.
Ciasto
francuskie rozłóż na papierze do pieczenia. Boki ciasta delikatnie zagnij do
góry. Na cieście rozłóż przygotowaną wcześniej cebulę, posyp pokruszona drobno
fetą, pokrojonymi oliwkami i skrop oliwą z oliwek extra virgin. Piecz przez 15
min, aż ciasto urośnie i się przyrumieni. Jedz i smakujJ
Przepyszna, :) ostatnio robiłam tartę z fetą i suszonymi pomidorami :) Takie połączenie musi być pyszne Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda super! Ostatnio wykorzystałam ciasto francuskie na słodko, to teraz czas na słono! :)
OdpowiedzUsuńSmacznie dziękuję:)
Usuń