Pasta z bobu i awokado to bardzo
ciekawa i smaczna propozycja na kanapkę. Pastę z bobu i awokado przyrządza się
dosyć szybko. Największa praca to wyłuskanie bobu. W połączeniu z awokado,
limonką, cytryną, natką pietruszki i chili smakuje wyśmienicie.
Bobu jest teraz pod dostatkiem.
Warto się nim najeść w sezonie. Bób stanowi bogate źródło białka, skrobi i witamin
(głównie z grupy B).
Awokado zawiera kwas oleinowy, potas, wapń, żelazo oraz
witaminy: C, E i B6. Awokado to owoc o również dużej zawartości tłuszczu, dzięki czemu świetnie nadaje się do
smarowania. Wykorzystałam te właściwości i awokado połączyłam z bobem. W
rezultacie wyszła bardzo smaczna pastaJ PolecamJ
Składniki:
- 2 szklanki wyłuskanego ugotowanego bobu
- 1 awokado
- sok z ½ limonki
- sok z cytryny do smaku
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- ½ papryczki chili
- oliwa
Przygotowanie: Bób ugotuj w wodzie: opłukany bób zalej
wrzącą wodą, ugotuj przez 30 minut. Pod koniec gotowanie posól. Odstaw do
wystygnięcia. Następnie wyłuskaj.
Awokado przekrój na pół. Wydrąż wrzuć
do bobu. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Sok z ½ limonki. Kilka kropel soku z
cytryny. Dodaj posiekaną papryczkę chili. Sól i pieprz. Wszystko razem zmiksuj.
Gdyby masa wyszła zbyt gęsta, dodaj oliwę. Skosztuj, dopraw do smaku. Pasta z
bobu i awokado gotowa. Jedz i smakuj
Wygląda apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńcudowna pasta, a bób jest pyszny! :)
OdpowiedzUsuńciekawa pasta. Niestety my za bardzo nie przepadamy za nim, choć może skusimy się na tę pastę :)
OdpowiedzUsuńto może w takiej wersji Wam bób posmakuje:)
Usuń