Przejdź do głównej zawartości

Warsztaty "Wody i koktajle dla zdrowia i urody"



Warsztaty „Wody i koktajle dla zdrowia i urody”- już za nami. Wraz z Marleną z Kuchni Marlenity dziękuję wszystkim bardzo serdecznie za przybycie, udział i dobrą zabawę. Zwłaszcza, że upał był ogromnyJ Mam nadzieję, że udział w naszych warsztatach był dla Was inspirujący. Były to nasze pierwsze warsztaty w ogóle w roli prowadzących i pierwsze warsztaty prowadzone wspólnie, więc trochę stresu i obaw było wcześniej (teraz wiem, że zupełnie niepotrzebnychJ)

Warsztaty „Wody i koktajle dla zdrowia i urody” odbyły się z sobotę 4 lipca o godzinie 16.00 na Moście Kultury w Lublinie


Po przywitaniu uczestników, przystąpiliśmy do twórczej, kulinarnej zabawy.



Jak widać poniżej, przy "pichceniu" bawiliśmy się znakomicie 



Dopieściliśmy smakowo, a także wizualnie owoce naszej pracy.



W sumie przygotowaliśmy 10 wód i koktajli korzystnych dla zdrowia i urody.




Jeszcze raz bardzo serdecznie i smacznie dziękuję wszystkim za udział oraz twórczą zabawę. Do zobaczeniaJ



Dziękuję również Marlenie za bardzo dobrą i miłą współpracę oraz organizację warsztatów „Wody i koktajle dla zdrowia i urody”. Mam nadzieję, że to nasze pierwsze, ale nie ostatnie wspólnie prowadzone warsztaty kulinarneJ



Komentarze

  1. Brawo! Na warsztatach nie byłam, ale bardzo interesuje mnie tematyka, którą podjęłyście. Sama przygotowuję bez przerwy ciągle nowe wody w różnych smakach. Super, że zorganizowałyście takie warsztaty i pokazałyście ludziom, samemu można również w prosty i niedrogi sposób przygotować zdrową i smaczną wodę bez dodatku tony cukru i innych dodatków chemicznych czy barwników. Brawo dziewczyny. Wasze wody wyglądały zachęcająco, a koktajle przepysznie. Kiedy druga edycja? Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się zredukuje i będ

Ciasto meksykańskie

Gdy podaję to ciasto mój brat mówi, że to ciasto z langustą. W rzeczywistości są to kawałki jabłek i/lub gruszek, a nie tam żaden może i pyszny skorupiak. Kawałki owoców, orzechy, rodzynki w cieście kakaowym- to zawsze się udaje i smakuje świetnie. Składniki 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao kawałek laski wanilii 7 łyżek wody 1 kostka masła albo margaryny 10 dag orzechów włoskich 3 jabłka 1 gruszka garść rodzynek cukier puder Przygotowanie: Masło lub margarynę rozpuścić z cukrem, kakao i wodą.  W tym czasie namoczyć rodzynki, pokroić orzechy. Obrać jabłka i gruszki, które następnie pokroić w kostkę. Przestudzoną, lecz ciepłą masę wymieszać z żółtkami, mąką, proszkiem, sodą i wanilią. Dodać ubitą pianę z białek, owoce i bakalie (rodzynki wcześniej osuszyć na papierowym ręczniku i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 28 cm.

Keftedes, czyli pulpeciki po grecku

Przepis Pascala spodobał mi się od początku, gdy zobaczyłam gazetkę LIDLa. Kupiłam produkty i wypróbowałam.  Sos i pulpety smakowały znakomicie. Przepis godny powtórzenia i polecenia. Składniki:   4 osób Czas przygotowania: 30 minut mielone mięso wieprzowo-wołowe: 500g cebula pokrojona na ćwiartki: 1szt. szalotka pokrojonana mniejsze kawałki: 2szt. natka pietruszki: 1pęczek pomidory pelati, pokrojone (z puszki) :200g malutki słoik koncentratu pomidorowego: 1szt. cynamon w proszku: 0,5łyżeczki chleb: 4kromki ser sałatkowy typu greckiego: 60g oliwki greckie czarne: 80g stołowe brandy: 3łyżki jajko, osobno żółtko i białko: 1szt. mleko: 0,25szklanki oliwa z oliwek: 3łyżki woda: 0,5szklanki sól: do smaku pieprz: do smaku Przygotowanie: Sos: Pokrojoną cebulę i szalotki wrzucamy do miksera, dodajemy posiekaną pietruszkę i miksujemy razem. Ja nie używałam miksera tylko posiekałam cebulę i natkę, następnie wymieszałam w m

Mufinki z czekoladową duszą

Zastanawiam się czy to, aby na pewno to dusza czy może serce...... Dla zakochanych w Dzień św. Walentego i tak to nie ma znaczenia  J Słodkie waniliowe ciastko z czekoladową niespodzianka w środku. Aż te słodkie afrodyzjaki kuszą zapachem, smakiem i nie tylko…. Składniki: na 12 szt. 1 szklanka mąki 12 dag masła 15 dag drobnego cukru (ale nie pudru) 3 jaja ¾ szklanki mleka 1/3 laski wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Dusza: 1 budyń czekoladowy 400 ml mleka 12 kostek czekolady deserowej Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem, wciąż ucierając dodaj jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli i ziarnka wanilii. Wlej stopniowo mleko- cały czas mieszając, aż do uzyskania lekko grudkowatej masy. Teraz ugotuj budyń. Gdy budyń przestyga, włóż do dołków formy na mufinki pergaminowe mankieciki. Każdy dołek napełnij ciastem do 1 cm wysokości. Następnie na

Szwedzkie marynowane śledzie

Szwedzkie śledzie marynowane- bardzo smaczna propozycja na świąteczny. Nam  bardzo posmakowały tak przyrządzone śledzie . Zmierzam przyrządzić je na najbliższą Wieczerzę Wigilijną. Jestem pewna, iż szerszemu, rodzinnemu gronu  również  posmakują J Składniki: 1 kg solonych śledziowych filetów 2 cytryny 1/2 szklanki cukru 1 i ¼ szklanki wody 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren pieprzu 2 liście laurowe 1 cebula 1 por pęczek koperku Przygotowanie: Namocz śledzie. Przygotuj marynatę z soku z cytryn, wody, cukru i przypraw. Podgrzej ją, ale nie zagotuj. Postaw do ostygnięcia. Pokrój śledzie, cebulę, pora i koperek. W słoiku układaj kolejno warstwami śledzia, cebulę, pora i koperek. Wlej marynatę. Odstaw na noc do zamarynowania. P.S. Jak robiłam ostatnio te śledzie zamiast liścia laurowego, który akurat się skończył, dodałam suszonej kolendry -smakowało wybornie:)