Francuska zupa pomidorowa to zupa, która już od dłuższego
czasu jest w naszym domowym jadłospisie. Jednak wykonanie w miarę apetycznych
zdjęć dotąd stanowiło pewną trudność dla mnieJ
Ta pomidorowa różni się smakiem
od tradycyjnej. Starta marchew i cebula przysmażona wraz z przyprawami:
tymiankiem i liściem laurowym nadają zupie wyjątkowego smaku. Do tego jest
gęsta i pożywna. Można ją jeść z makaronem lub ryżem. Smacznie polecam tą francuską zupę pomidorową.
Składniki:
- 1 większa cebula
- 1 -2 marchewki
- 200g koncentratu pomidorowego
- 1,5 litra bulionu
- sól, pieprz
- tymianek suszony
- 2 listki laurowe
- ew. czosnek
- olej rzepakowy
Przygotowanie: Cebulę
obierz, pokrój w półplasterki. Marchew obierz, zetrzyj na tarce o grubszych
oczkach. Wlej olej na patelnię, następnie dodaj cebule i marchew. Przypraw
sola, pieprzem i tymiankiem. Wrzuć listek laurowy wymieszaj. Możesz też dodać
pokrojony lub zmiażdżony ząbek czosnku. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj.
Zawartość patelni ostrożnie przełóż do ciepłego bulionu. Podgrzewając wymieszaj
dokładnie całość. Francuska zupa pomidorowa. Gotuj jakieś 15 minut pod
przykryciem. Wyciągnij listki laurowe. Skosztuj i dopraw do smaku. Francuska zupa pomidorowa gotowaJ Jedz i smakujJ
Komentarze
Prześlij komentarz