Przejdź do głównej zawartości

Gryczano-serowe pączusie (bezglutenowe)




Gryczano-serowe pączusie- bezglutenowa propozycja na ten dzień, w którym można sobie pozwolić na trochę więcej niż zazwyczaj. Tłusty czwartek bezglutenu, ale nie bez pączkaJ. Wersja gryczano-serowa z dodatkiem amarantusa. Ach! Cóż za wyśmienite smaki na ten koniec karnawału?
Po więcej inspiracji zapraszam do internetowego Magazynu Aromat - Tłusty Czwartek (klik)- od samego patrzenia cieknie ślinka J Polecam.


Składniki:
  • 250 g mąki gryczanej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g twarogu mielonego
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki amarantusa ekspandowanego
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 szczypta soli
  • 1-2 szczypty cynamonu


dodatkowo:
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder



Przygotowanie: Razem wymieszaj: mąkę gryczaną, mąkę ziemniaczaną, cukier, sól, sodę i cynamon. Wsyp amarantus. Dodaj twaróg i jogurt naturalny. Wbij jajko. Wyrób ciasto. Formułuj je na nie zbyt duże kulki. 
Do garnka wlej olej, tak by smażone pączusie swobodnie mogły w nim pływać. Pączki wrzuć do gorącego oleju i smaż na złoty kolor z każdej strony. Następnie wyłóż je na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Pączusie obtocz w cukrze pudrze, gdy nieco przestygną. Gryczano-serowe pączusie gotowe. Jedz i smakuj.


Komentarze

  1. idealne, najlepsze pączki z wszystkich jakie do tej pory widziałam:3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za tak smaczny komentarz. pączusie rób jak najmniejsze wtedy łatwiej i szybciej się smażą:)

      Usuń
  2. Szkoda że nie zostałam poinformowana o tym numerze Aromatu, bo miałam kilka ciekawych przepisow...

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzień dobry Małgosiu :)
    Szukam czegoś bezglutenowego, ale jeszcze w dodatku bez jajek :( - takie wymagania :) :) może masz jakiś pomysł?
    Piękne pączki.
    Pozdrawiam serdecznie
    J

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o słodkie przepisy to mam takie:
      Mam takie:
      http://jedzismakuj.blogspot.com/2015/06/muffiny-z-truskawkami-bez.html
      http://jedzismakuj.blogspot.com/2014/12/marchewkowiec.html
      http://jedzismakuj.blogspot.com/2015/11/szarlotka-na-spodzie-z-kaszy-jaglanej.html
      http://jedzismakuj.blogspot.com/2015/07/bardzo-czekoladowy-chlebek-z-owocami.html
      http://jedzismakuj.blogspot.com/2014/08/ryzowe-ciasteczka-z-bananem.html

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Piątkowe pudełko do pracy czyli sałatka nicejska wiosenna

Sałatka nicejską uwielbiam, również w wersji wiosennej. Mieszanka sałat, tuńczyk, jajo na twardo, ogórek i rzodkiewka. Sałatkę szykuję wieczorem, sos też osobno w słoiczku czeka. Rano zalewam nim sałatki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuję dwa pudła sałatek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubił J )  Och... jak ja lubię, gdy idąc do pracy (na szczęście to już piątek) niosę w torbie pudełko smakowitości. Składniki: 1 torba mix sałat 1 puszka tuńczyka w kawałkach 2-3 jajka ugotowane na twardo 1 krótki ogórek 4-5 rzodkiewek mała cebulka olej, oliwa olej lniany ocet winny sól, pieprz Przygotowanie: Na dno pudełek wrzuć sałatę. Dodaj tuńczyka. Pokrój cebulkę w półtalarki. Posól i dodaj do sałatek. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki. Jajko pokrój na plasterki lub w ćwiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lodówki. Do słoiczka wlej oleje, oliwę i ocet winny. Posól i popieprz. Zakręć i...

Staropolski Mazurek Królewski

    Staropolski mazurek zwany królewskim jest kruchy i migdałowy.  W miarę kosztowania nabiera smaku, na tyle, że z przyjemnością sięgamy po następny kawałek. Wspaniała, słodka i kusząca propozycja wielkanocnego, tradycyjnego ciasta. Z podanych składników wychodzi mazurek na dużą prostokątną blachę. A przepis na staropolski mazurek zwany królewskim na pochodzi z książki pod tytułem  „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” Maria Lemmis i Henryk Vitry Wydawnictwo Interpress Warszawa. Zapisuję go u siebie, by częściej korzystać:) Polecam i Wam skosztujcie sami J Składniki: 35 dag masła 12 dag cukru pudru 12 dag obranych migdałów 37 dag mąki pszennej 4 ugotowane żółtka 1 surowe żółtko odrobinę skórki cytrynowej Lukier: 10 dag cukru pudru wiśnie, czereśnie z konfitury 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Posiekaj drobno migdały (nie miel ich!). Ugotowane żółtka przetrzyj przez sito. Masło utrzyj na „ ...

Gulasz rybny

Gulasz rybny - bardzo smaczne danie jednogarnkowe. By ugotować gulasz rybny wystarczy: wziąć dwa rodzaje ryb (można więcej), paprykę, marchew i ziemniaki. Doprawiony koncentratem pomidorowy, ostrą i słodka papryką.  By bardziej pokręcić smaki można też wkroić papryczkę chili. Wszystko w jednym garnku wymieszane i ugotowane. Ach, co za smaki i zapachy. Smacznie wszystkim polecam ten gulasz rybny . Składniki: duży filet mintaja/dorsza 2 dzwonki łososia 2 mniejsze cebule 2 marchewki 2 papryki 5 ziemniaków 200g koncentratu pomidorowego sól, pieprz papryka ostra i słodka ew. papryczka chili olej, masło klarowne do smażenia Przygotowanie: Cebule, ziemniaki i marchew pokrój w kostkę. Paprykę w paseczki. Ryby pokrój na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę, przypraw ją solą i pieprzem. Wymieszaj. Następnie dodaj ziemniaki, marchew i paprykę. Wlej odrobinę wody. Przypraw paprykami: ostrą, słodka chili. Dodaj rybę. Zalej wodą tak...

Owocowa sałatka

Owocowa sałatka, kto z nas jej nie lubi J Nie znam takiego smakosza. W mojej sałatce owocowej lądują zazwyczaj: banany, mandarynki, pomarańcze, jabłka i kiwi. Żółto pomarańczowo, czerwono i zielono-magia kolorów. Do tego, choć nie jest to konieczne: cynamon, odrobina jogurtu naturalnego i miodu. Same smakołyki: A jaka jest Wasza ulubiona sałatka owocowa? Składniki: ·         kiwi ·         banany ·         pomarańcze ·         mandarynki ·         jabłka ·         cynamon ·         jogurt naturalny ·         miód Przygotowanie: Kiwi, banany, mandarynki i pomarańcze obierz ze skórki. Pokrój. Jabłka pokrój ze skórką. Owoce wymieszaj, odczekaj chwilkę by soki puściły, skosztuj....