Parowańce, czyli drożdżowe bułeczki przyrządzane na
parze. Najlepsze są jeszcze ciepłe. Kształtem przypominają
spłaszczoną kulę.
Przepis przypomniany w ramach współpracy Magazynu Aromat
(klik) z projektem nieMAPA (klik)- lubelska
wersja. Co to takiego? Sprawdź? Przyda się nie tylko na początku wakacji.
Parowańce na Lubelszczyźnie, zwłaszcza jej północnej
części, znane od dawna. Podawane z nadzieniem lub bez niego. Z jagodami, serem
czy kaszą jaglaną. Polane śmietaną lub owocowym musem.
Poniżej przepis na podstawową wersję parowańców:
Składniki: na 15 szt
- 3,5 szklanki maki pszennej
- 50 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
Przygotowanie: W rondelku podgrzej pół szklanki mleka tak
by było ciepłe, ale niegorące. Dodaj łyżkę cukru i pokruszone drożdże.
Dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia. Odstaw zaczyn do wyrośnięcia. Do
miski wsyp mąkę, dodaj łyżkę cukru i szczyptę soli. Wbij jajko. Wlej pół
szklanki mleka i drożdżowy zaczyn. Ciasto wyrabiaj, aż będzie odchodziło do
ręki. Odstaw do wyrośnięcia. Następnie formułuj bułeczki, które kładź na blasze
wyścielonej papierem do pieczenia. Odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.
Do dużego, a zarazem szerokiego,
garnka wlej wodę. Załóż na niego pieluszkę tetrową lub gazę i obwiąż wkoło. Paruj bułeczki pod przykryciem przez 8 minut. Ważne,
by woda cały czas bulgotała. Parowańce gotoweJ Jedz i
smakuj.
Komentarze
Prześlij komentarz