W sobotę 11 czerwca 2016
uczestniczyłam w bardzo przyjemnych i smacznych warsztatach „Smaki Przedwojenne Lublina” w ramach
Festiwalu Perła i Frak (to już druga edycja). Wydarzenie to odbywało się w odbywało się w wirydarzu Centrum Kultury przy ul.
Peowiaków 12.
Wraz z pozostałymi kilkunastoma
zgromadzonymi osobami mogłam nie tylko zasmakować w przedwojennych potrawach,
lecz przede wszystkim je wspólnymi siłami przygotować.
Po krótkim powitaniu prowadzący
Kamil Kotarski podzielił nas cztery kilku osobowe grupy.
Każda z grup miała do
przygotowania jedną z potraw:
Przystawka: śledzik z sałatką z jabłka i czerwonej cebuli z młodymi ziemniaczkami
Zupa: chłodnik lubelski z młodymi ziemniaczkami
Danie główne: sznycel z jajem sadzonym i ogórkiem
małosolnym
Na deser zaś: jabłka w peniuarach z bitą śmietaną z
lemoniadą
Po przygotowaniu zasiedliśmy do
wspólnego, długiego stołu, by smakować. Wszystkie dania były przepyszne jednak
najbardziej do gustu przypadła mi przystawka oraz deser. Myślę, iż o ile mój
mały wstający Brzdąc pozwoli, spróbuję zaserwować je w swojej kuchni.
Dziękuję wszystkim uczestnikom jak
i prowadzącemu za bardzo udane popołudnie, spędzone w niezmiernie miłej i twórczej
atmosferze.
Do zobaczenia za rokJ
Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej
Bardzo ciekawy temat warsztatów. Pozdrawiam serdecznie 😁
OdpowiedzUsuńFajnie pewnie było:) Tylko te śledziki bym na coś zamieniła.
OdpowiedzUsuń