Zapiekana kasza jaglana – nie spodziewałam się, że to
danie będzie, aż tak smaczne. Zapiekana kasza jaglana w pomidorach z dodatkiem
świeżych ziół: bazylii i tymianku. Jeszcze cienkie plastry kabaczka lub
cukinii. Kilka plasterków szynki dojrzewającej i ulubionego (lub tego, co
akurat jest w lodówce) sera żółtego. Wyjątkowo smaczne danie gotoweJ Jestem pewna, że zapiekana kasza jaglana na stałe zagości w
naszym menu. Polecam.
Składniki:
- ¾ suchej kaszy jaglanej
- 1 średni kabaczek lub cukinia
- 3-4 dobrze dojrzałe pomidory
- 3-4 plasterki szynki dojrzewającej
- ser żółty
- świeże zioła: bazylia i tymianek
- 1 -2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- pieprz cayenne, słodka papryka
- olej rzepakowy
Przygotowanie: Kaszę
jaglaną upraż w garnku o grubszym dnie. Następnie zalej ją wrzątkiem i zlej
szumowiny. Ponownie kaszę zalej wrzątkiem (proporcje 1:2). Gotuj pod
przykryciem przez 12 minut. Odcedź i przelej zimną wodą.
Pomidory obierz ze skórki.
Pokrój, wrzuć do rondla. Mieszaj. Gdy się rozpadną, dodaj posiekany czosnek i
porwane drobno zioła. Wymieszaj. Cukinię lub kabaczka pokrój w półplasterki,
(jeśli skórka jest miękka nie trzeba jej obierać). Odłóż tyle półplasterków,
ile potrzeba, by przykryć formę. Przełóż je do niewielkiej miseczki, przypraw
solą i pieprzem, polej 1-2 łyżkami oleju i wymieszaj.
Kabaczka lub cukinię wymieszaj z
kasza jaglaną i pomidorowym sosem. Przypraw do smaku. Formę natłuść olejem.
Przełóż kaszę. Na wierzchu ułóż plasterki cukinii lub kabaczka. Piecz w temperaturze
190ºC przez 30- 40 minut. Na dziesięć minut przed końcem pieczenia zapiekankę posyp
żółtym serem: starym lub pokrojonym w kosteczkę. Piecz, aż ser ładnie się
rozpuści. Zapiekana kasza jaglana
gotowa. Jedz i smakujJ
Komentarze
Prześlij komentarz