Ratatouille czy po prostu ratatuj (jak tytuł filmu o
przesympatycznym szczurku). Francuska potrawa, której podstawą są sezonowe
warzywa. Bakłażan, cukinia, papryka, pomidory i cebula. Bardzo kolorowe i
lekkie danie jednogarnkowe. My uwielbiamy je jako danie startowe, nim grill się
na dobre zacznie. Wtedy spokojnie można czekać na pożądanie wypieczoną
kiełbasę. Smacznie Wam polecam ratatouille.
Składniki:
- 2 bakłażany
- 2 cukinie
- 6 papryk
- 10-12 pomidorów
- 1 cebula
- czosnek
- świeża bazylia i tymianek
- sól, pieprz
- oliwa/ olej
Przygotowanie: Obraną
cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż w garnku, na rozgrzanym tłuszczu. Kolejno
dodawaj pokrojoną: cukinię, bakłażana, paprykę i pomidory. Podduś wszystko
razem dolewając troszeczkę wody, zwłaszcza na początku. Dodaj posiekany drobno
czosnek i porwane drobno zioła. Przypraw solą i pieprzem. Duś jeszcze przez 15
minut. Skosztuj i przypraw do smaku. Ratatouille gotowy. Jedz i smakuj.
A czy słyszeliście o ekspresowej tarcie z płatków owsianych z fetą i warzywami ?
OdpowiedzUsuń