Bardzo smaczne szpinakowe
pulpety. Ponadto z dodatkiem mozzarelli, czarnuszki i płatków owsianych. Wyśmienicie
smakują zarówno większym jak i mniejszym domownikom. Myślę, że bajkowy, zielony olbrzym też chętnie by się na nie skusiłJ
A przepis ten pochodzi z
najnowszego numeru Magazynu Aromat #8 Wiosna 2017 (klik) Lubelskiej
Blogosfery Kulinarnej. Znajdziecie tam przepisy na wiosenne przysmaki i nie
tylkoJ Zachęcam do lekturyJ
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 300 g szpinaku
- ½ szklanki płatków owsianych
- 1-2 ząbki czosnku
- 100 g mozzarelli
- 1 jajko
- ½-1 szklanki bułki tartej
- ½ łyżeczki czarnuszki
- 2 łyżki masła
- sól, czarny pieprz
- 2 marchewki
- 1 łodyga selera naciowy
- 1 pietruszka
- ziele angielskie
- 2-3 listki laurowe
Przygotowanie: Szpinak opłucz, osusz i drobno pokrój.
Czosnek obierz i posiekaj. Na patelni rozpuść masło, wrzuć szpinak. Posól i
dodaj czosnek. Wymieszaj wszystko razem. Przesmaż przez chwilę, aż szpinak
zmniejszy swą objętość. Następnie odstaw, by nieco przestygnął
Do miski włóż mięso. Dodaj
szpinak oraz pokrojony drobno ser. Wbij jajko i wsyp płatki owsiane. Przypraw
solą, pieprzem i czarnuszką. Dodaj trochę bułki tartej. Wyrób mięso, w razie
konieczności dosypując bułkę tartą. W dłoniach formułuj niewielkie pulpeciki.
Do rondla wlej szklankę wody i
wstaw go na palnik. Wrzuć obraną marchew i pietruszkę. Dodaj łodygę selera.
Przypraw solą, czarnym pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym.
Delikatnie przełóż pulpety. Dolej wody, tak by pulpety były zakryte. Gotuj pod
przykryciem przez 40 minut. Shrekowe
pulpety gotowe. Jedz i smakujJ
Koniecznie muszę to wypróbować! Wyglądają i prezentują się bardzo smakowicie:) I do tego zdrowe :)
OdpowiedzUsuń