Ciecierzyca, szpinak, suszony
pomidor i czerwona cebula. To wszystko wymieszane w sałatce. Po mięsnym, choć
nie do przesytu, długim weekendzie:) czas na małą odmianę. Sałatka smaczna,
pożywna, można ją również spakować do pudełka jako drugie śniadanie. W
oczekiwaniu na świeże ogórki, pomidory i inne wiosenne smakołyki, sałatka
będzie miłym urozmaiceniem. ZapewniamJ Spróbuj
też cieciorki
pieczonej (klik).
Składniki:
- szklanka cieciorki (może być również z puszki)
- 3-4 garści szpinaku
- klika suszonych pomidorów
- 1 czerwona cebula
- sól, pieprz czarny
- olej rzepakowy
- olej z suszonych pomidorów
- sok z cytryny/ ocet winny
Przygotowanie: Cieciorkę namocz w zimnej wodzie na
przynajmniej 6-8 godzin. Następnie odcedź. Zalej wodą, gotuj przez 40 -60 minut
pod przykryciem. Posól ją 10 minut przed końcem gotowania. Odcedź i postaw do
ostudzenia.
Cebulę obierz i pokrój w
półtalarki. Szpinak opłucz, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Suszone
pomidory zaś pokrój w paseczki. Wszystkie warzywa wymieszaj ze sobą. Przypraw
do smaku. Sałatka z cieciorką i
szpinakiem gotowa. Jedz i smakujJ
Komentarze
Prześlij komentarz