rabarbaru, soku z cytryny i
mięty. Połączenie cudowne w smaku, zanurzone w kompocie lub w cieście
(klik). Lekko słodkie z zarazem kwaśne w sam raz. Orzeźwi i ochłodzi w
nadchodzące upały. Truskawki z rabarbarem pychaJ Proporcje ich można zmieniać w zależności od gustu. Polecam ten
przepyszny kompot z truskawek i……
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 5-6 łodyg rabarbaru
- cukier biały/brązowy
- sok z ½ cytryny
- listki mięty
- ok. 1 litr wody
Przygotowanie: Umyte i odszypułkowane truskawki wrzuć do rondla. Większe możesz
pokroić na pół. Rabarbar pokrój na 1-2 cm kawałki. Dodaj do truskawek. Zasyp
cukrem. Podlej wodą tak do ¾ wysokości truskawek i rabarbaru. Doprowadź do
wrzenia. Odstaw do ostudzenia (możesz wstawić na noc do lodówki).
Następnie odcedź truskawki i
rabarbar. Wlej sok z cytryny. Rozcieńcz zimną wodą do smaku. Wrzuć jeszcze parę
listków mięty. Kompot z truskawek i…….
gotowyJ Pij i smakujJ
Komentarze
Prześlij komentarz