Sałatka czy tatar ze śledzia, drobno pokrojonego, a do niego dodatki: ogórek i papryka konserwowa oraz cebulka. Z przyprawami i akcentem z musztardy francuskiej. Połączenie smaków wyborne. Wspaniała propozycja na zbliżające się spotkania przedświąteczne jak i na sam wigilijny czy bożonarodzeniowy stół.
Przepis na tatara ze śledzia z musztardą francuską pochodzi z najnowszego wydania Magazynu Aromat #15 Zima 2018 Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej (klik). Zajrzyj i tam, by zgarnąć wiele zimowych, świątecznych i karnawałowych inspiracji.
Składniki:
500g płatów śledziowych
1 ogórek konserwowy
1 papryka konserwowa
1 mała cebula czerwona
1 mała papryczka chili
otarta skórka ½ cytryny
sok z cytryny
1 pęczek koperku
3 łyżki musztardy francuskiej
1-2 łyżeczki miodu
20 ml oliwy
pieprz czarny
sól
Na zalewę:
½ litra wody
½ szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki octu jabłkowego
2 listki laurowe
1 cebula
1 łyżka miodu
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
Przygotowanie:
Śledzie namocz w zimnej wodzie wymieszanej z mlekiem
przez kilka godzin. W tym czasie przygotuj zalewę: do garnka wlej
wodę i dodaj liście laurowe, pieprz oraz ziele angielskie. Cebulę
pokrój w kostkę, wrzuć do zalewy, którą doprowadź do wrzenia i
wyłącz. Dodaj ocet, za chwilę dodaj olej, a następnie miód.
Wymieszaj, by się rozpuścił. Śledzie przełóż do słoika i
zalej ostudzoną zalewą, którą wstaw do lodówki na przynajmniej
kilka godzin (najlepiej całą noc).
Płaty
śledziowe wyjmij z zalewy i pokrój w kostkę(około 0,5 cm x 0,5 cm).
Cebulę, ogórka i paprykę pokrój w drobną kosteczkę, najlepiej o
połowę mniejszą niż śledzie. Koperek i papryczkę chili drobno
posiekaj. Wszystko razem wymieszaj. Musztardy, miodu, oliwy, skórki
cytryny, soli i pieprzu przygotuj sos. Wlej do pozostałych
składników, wymieszaj i dopraw sokiem z cytryny do smaku. Tatar ze
śledzia z musztardą francuską gotowy. Jedz świętuj i smakuj.
Komentarze
Prześlij komentarz