Kapuśniak z kiszonej kapusty to
jedna z ulubionych moich zup. Smaczna, rozgrzewająca polska zupa. W takie zimne
i deszczowe dni jak ostatnio w sam raz. Zwłaszcza, gdy to mój M znowu gotowałJ Ach jaki smaczny kapuśniak mu wyszedł. Lecę po drugi talerzJ
Składniki: na 4-6 osób
·
0,6 kg kiszonej, kwaśnej kapusty
·
50 dag żeberek wieprzowych
·
15 dag wędzonego boczku
·
15 dag kiełbasy
·
5 dag słoniny
·
1 i 1/2 duża cebula
·
2 marchewki
·
1 duży korzeń pietruszki
·
2-3 ziemniaki
·
2 liście laurowe
·
3 ziarna ziela angielskiego
·
10 ziaren pieprzu
·
3 suszone grzyby namoczone 2 godz. wcześniej
·
sól
·
świeżo zmielony czarny pieprz
·
1 łyżka mąki
Przygotowanie: Marchew
i pietruszkę obierz, umyj, przekrój na pół. Jedną cebulę obierz, przekrój na
pół i opal nad gazem, aż skórka stanie się cała czarna. Warzywa włóż do garnka, dodaj opłukane i pokrojone
żeberka i boczek (u mnie był to gruby plaster). Zalej 2 i 1/4 litrami zimnej
wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i całe ziarna pieprzu. Gotuj na
małym ogniu przez 40 minut - zupa powinna tylko lekko bulgotać.
Z wywaru wymyj
warzywa i boczek, odlej szklankę wywaru do ostygnięcia. Przyda ci się on przy
zasmażce. Dodaj odciśniętą kapustę (sok zostaw na później) i odciśnięte
uprzedni namoczone grzyby. Zagotuj wszystko pod przykryciem, teraz zdejmij na
chwile pokrywkę. Zupę ponownie przykryj, ale nie całkowicie i gotuj na małym
ogniu przez 30 minut, aż kapusta zmięknie.
Ziemniaki obierz i pokrój w 1 cm
kostkę. W oddzielnym garnku ugotuj je. Odcedź
je, kiedy są prawie miękkie. Podgotowane ziemniaki dodaj do zupy. Boczek i
kiełbasę pokrój w kostkę i dodaj do kapuśniaku.
Zrób tzw. złotą
zasmażkę: na suchej patelni upraż dużą łyżkę mąki na rumiany kolor. Zdejmij
mąkę z patelni i przesyp do miseczki. Teraz włóż na patelnię pokrojona w
kosteczkę słoninkę. Dodaj drobno pokrojoną połówkę cebuli i usmaż ją na złoty
kolor. Dodaj uprzednio zrumienioną mąkę. Rozprowadź ją zimnym wywarem (tym ze
szklanki), dolewając po trochu do zasmażki i rozprowadzając tak by nie było
grudek. Zagotować, rozrzedzić gorącym wywarem i ostrożnie mieszając połączyć z
zupą. Gotuj jeszcze 3 minuty. Teraz dodaj odciśnięty sok z kapusty do smaku.
Zagotuj zupę i dopraw ja solą i pieprzem do smaku. Wlej kapuśniak do
miseczek/talerzy, weź chleb, jeśli lubisz. Jedz i smakuj J
A jak pięknie podana w kolorach jesieni:):)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuńale ładne zdjęcia ;-) zjadałbym miseczkę takiego kapuśniaczka ;-) smaku mi narobiłaś ;-)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Smacznie dziękuję i zapraszam:)
UsuńPyszny jesienny klasyk, który nigdy się nie nudzi :))
OdpowiedzUsuńMmmmm dawno jadłam! Ślicznie podane:)
OdpowiedzUsuńsmacznie dziękuję:)
Usuń