Przejdź do głównej zawartości

BAL POD MARCHEWKĄ

W sobotę 01.03.2014 w Lublinie odbył się :



Motywem przewodnim balu, jak sama nazwa wskazuje, była marchewka oraz jej przyjaciele z ogrodu i saduJ Bal obfitował w wiele atrakcji i niespodzianek, co zapewniło znakomitą zabawęNa wstępie każdy z przybyłych gości przypinał sobie wybrany kotylion warzywno-owocowy wykonany przez podopiecznych Warsztatów Terapii Zajęciowej z Fundacji "Między nami" z Krężnicy, WTZ z Lublina oraz z Matczyna



Następnie szacowne grono przybyłych gości zostało powitane przez panią Marzenę Pieńkosz-Sapieha – prezes Fundacja Bank Żywności w Lublinie. Zbiórki żywności prowadzone przez fundację mają na celu pomoc rzeczową najbardziej potrzebującym. Chcemy pomagać, mamy to głęboko wpisane w naturę- powiedziała pani prezes i zaprosiła nas do obejrzenia spotu reklamowego:


Po projekcji spotu odbył się pokaz pieczenia ciasta marchewkowego. Pokaz wraz z uczniem prowadziła pani Lucyna Czaja z Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Lublinie. Upiekli przepyszne ciasto marchewkowe z polewą czekoladową. BrawoJ 

niezwykłe doznania naszych kubków smakowych zadbało również  Koło Gospodyń Wiejskich z Żakowoli i ich przysmaki regionalne. Mnie najbardziej smakowały pierożki z nadzieniem warzywno-drobiowym maczane w sosie czosnkowym. Po prostu pycha:) 

Prawdziwą niespodzianką było pojawienie się Andrzeja Pawki i Ireneusza Muszyńskiego z zespołu PAWKIN. Trochę strudzeni promocją debiutanckiej płyty "Taka jak ty", która właśnie ukazała się na rynku, żyją na najwyższych obrotach. Jednak znaleźli chwilę by prosto z próby dotrzeć na bal wraz z płytą opatrzoną autografami wszystkich muzyków z zespołu. Płytę tą przekazali jako nagrodę główną na loterię fantowej.
Zabawa rozpoczęła się na całego po wyemitowaniu i wysłuchaniu utworu zespołu PAWKIN - "Zaufaj mi"



Podczas balu trwała loteria fantowa - "Każdy los wygrywa!". Fanty ofiarowały Warsztaty Terapii Zajęciowej z Fundacji "Między nami" z Krężnicy, WTZ z Lublina oraz z Matczyna. Pomysłowo wykonane gry, obrazki i inne arcydzieła plastyczneJ

Na balu mogliśmy również zmierzyć czoła w konkursach: wiedzy o Banku Żywności i wiedzy o zdrowym odżywianiu. Nagrodami dla zwycięskich drużyn były balony przygotowane przez Panią Joannę Rząd z firmy "Edukreacja"
Pani Joanna zadbała również o przepiękną balonową dekoracji sali. 
(ta zabawna małpka  przy ananasowym tiramisuto też jej dzieło) 



Finał loterii fantowej i wręczenie głównych nagród, które ufundowali: Marszałek Jacek Sobczak, Teatr Muzyczny i zespół PAWKIN  










P.S. 1% bardzo prosi o pożyteczne zagospodarowanie:


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Śledzie w zalewie miodowej

Śledzie uwielbiam (prawie pod każdą postacią). Te w zalewie miodowej goszczą u nas już jakiś czas. Miód nadaje zalewie i śledziom odrobinę delikatności i bogactwa smaku. Śledzie te mogą być podane same, polane olejem lnianym lub stanowią smaczną podstawę pod różnego rodzaju pierzynki- wtedy nabierają odświętnego charakteru. Smacznie polecam te śledzie w zalewie miodowej, gdyż śledziowy czas nareszcie trwa J Składniki: 1-1,2 kg śledzi matiasów 3 spore cebule 2 łyżki octu 1 łyżka octu jabłkowego/winnego 1 łyżka miodu ¾   szklanki oleju rzepakowego ¾ l wody 2/3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ziarnka gorczycy mleko do namoczenia śledzi ew. olej lniany Przygotowanie: Śledzie wymocz (przynajmniej przez godzinę) w wodzie wymieszaną z mlekiem. Zalewa: W garnku nastaw ¾ l wody. 2 cebule pokrój w kosteczkę. Do wrzącej wody wrzuć listki, ziele angielskie, miód i posiekaną cebulę- gotuj przez 3 minuty. Następnie dodaj ocet i gotuj przez 2 m...

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się z...

Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą

Żurawina, czerwona cebula i śledź połączenie wyjątkowe w smaku, zwłaszcza w ten szczególny czas. Z pewnością będą rarytasem wigilijnego stołu. Okres Bożego Narodzenia, jak i karnawału sprawia, że częściej pojawiają się one w naszym menu. Przepis na śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą pochodzi z najnowszego numeru internetowego kwartalnika magazynu Aromat Zima#7 2016 (klik) Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Zajrzyj i tam J Znajdziesz wiele świątecznych i zimowych inspiracji. Polecam J Składniki: 1 kg śledzi typu matias 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka cukru ¾ szklanki oleju rzepakowego ¾ litra wody 2-3 listki laurowe pieprz świeżo mielony 100 g żurawiny suszonej 1 duża czerwona cebula Przygotowanie:   Śledzie wymocz (przynajmniej przez 2-3 godziny) w zimnej wodzie, zamieniając ją od czasu do czasu. Przygotuj zalewę: w garnku nastaw ¾ litra wody. Dodaj cukier, wymieszaj tak by się rozpuścił. Wrzuć listki laurowe, przypraw pieprzem. Got...

Tatar ze śledzia z musztardą francuską

Sałatka czy tatar ze śledzia, drobno pokrojonego, a do niego dodatki: ogórek i papryka konserwowa oraz cebulka. Z przyprawami i akcentem z musztardy francuskiej. Połączenie smaków wyborne. Wspaniała propozycja na zbliżające się spotkania przedświąteczne jak i na sam wigilijny czy bożonarodzeniowy stół. Przepis na tatara ze śledzia z musztardą francuską pochodzi z najnowszego wydania  Magazynu Aromat #15 Zima 2018 Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej  (klik) . Zajrzyj i tam, by zgarnąć wiele zimowych, świątecznych i karnawałowych inspiracji. Składniki: 500g płatów śledziowych 1 ogórek konserwowy 1 papryka konserwowa 1 mała cebula czerwona 1 mała papryczka chili otarta skórka  ½  cytryny sok z cytryny 1 pęczek koperku 3 łyżki musztardy francuskiej 1-2 łyżeczki miodu 20 ml oliwy pieprz czarny sól Na zalewę: ½  litra wody ½  szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki octu jabłkowego 2 listki laurowe 1 ceb...