Przejdź do głównej zawartości

Jagielnik truskawkowy


Jagielnik truskawkowy to forma ciasta/ deseru z kaszy jaglanej i truskawek. Słodka nutka dla podniebienia, nie tylko dla tych, którzy tak jak ja nie mogą już smakować w sernikach. Jagielnik truskawkowy to forma ciasta na zimno, w sam raz, gdy tak piękne słońce nas ostatnio przypieka. Smakuje wybornie, podobnie jak serniki na zimno, lecz nie do końca. Stanowi pyszną, alternatywę deseru. Smacznie Wam polecam ten truskawkowy jagielnikJ

Składniki: na tortownicę 26 cm
  • 2 szklanki (200 ml) kaszy jaglanej
  • 1,5 litr mleka sojowego/ryżowego
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 galaretki Winary o smaku jagodowym
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • szczypta soli
  • sok z 1 cytryny
  • wanilia z ½ laski
  • ew. otarta skórka z cytryny
  • 0,5 kg truskawek
  • 2 galaretki Winiary o smaku truskawkowym


Przygotowanie: Kaszę jaglaną wsyp na sitko o drobnych oczkach. Sitko wstaw do garnka z bardzo ciepłą wodą i dłońmi pocieraj przez kilka minut ziarenka kaszy. Następnie wymień wodę i zrób tak jeszcze raz. Potem przepłucz pod bieżącą wodą.(wszystko to po to by pozbyc się charakterystycznej goryczki kaszy jaglanej)
Żeby mieć pewność, że kasza na pewno będzie bez goryczki połóż ją jeszcze raz nad garnkiem, przelej wrzątkiem, zostaw na minutkę i przepłucz ją jeszcze raz  pod bieżącą wodą. Tak przygotowana kaszę jaglaną wsyp do garnka, zalej litrem mleka i 1,5 szklanki wody. Gotuj przez 30 minut , aż kasza zmięknie i zrobi się z niej trochę taka papka( nie przejmuj się jeśli nie wchłonie całego mleka). Odstaw na jakieś 10 minut.
Do drugiego garnka wlej 0,5 l mleka, podgrzej, rozpuść w nim 2 opakowania galaretki Winiary o smaku jagodowym.
Teraz miksuj ugotowana kaszę jaglana dodając lekko przestudzoną masę galaretkowo- mleczną. Następnie dodaj cukier, sól, wanilię, sok z cytryny i otartą skórkę z cytryny. Na dno tortownicy układaj połówki truskawek. Na truskawki wyłóż masę jaglaną. Na wierzchu masy jaglanej układaj kolejna warstwę z połówek truskawek

Wstaw do lodówki. Dwie galaretki Winiary o smaku truskawkowym rozpuść w 0,5 litra gorącej wody. Ostudź, wstaw do lodówki, poczekaj aż się trochę zsiądzie. Wylej ją na wierzch masy jaglanej. Pyszny truskawkowy jagielnik gotowy. Jedz i smakujJ


Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY!

Komentarze

  1. Gratuluję wygranej :)) moje biedronki też się załapały :)) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Piątkowe pudełko do pracy czyli sałatka nicejska wiosenna

Sałatka nicejską uwielbiam, również w wersji wiosennej. Mieszanka sałat, tuńczyk, jajo na twardo, ogórek i rzodkiewka. Sałatkę szykuję wieczorem, sos też osobno w słoiczku czeka. Rano zalewam nim sałatki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuję dwa pudła sałatek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubił J )  Och... jak ja lubię, gdy idąc do pracy (na szczęście to już piątek) niosę w torbie pudełko smakowitości. Składniki: 1 torba mix sałat 1 puszka tuńczyka w kawałkach 2-3 jajka ugotowane na twardo 1 krótki ogórek 4-5 rzodkiewek mała cebulka olej, oliwa olej lniany ocet winny sól, pieprz Przygotowanie: Na dno pudełek wrzuć sałatę. Dodaj tuńczyka. Pokrój cebulkę w półtalarki. Posól i dodaj do sałatek. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki. Jajko pokrój na plasterki lub w ćwiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lodówki. Do słoiczka wlej oleje, oliwę i ocet winny. Posól i popieprz. Zakręć i...

Staropolski Mazurek Królewski

    Staropolski mazurek zwany królewskim jest kruchy i migdałowy.  W miarę kosztowania nabiera smaku, na tyle, że z przyjemnością sięgamy po następny kawałek. Wspaniała, słodka i kusząca propozycja wielkanocnego, tradycyjnego ciasta. Z podanych składników wychodzi mazurek na dużą prostokątną blachę. A przepis na staropolski mazurek zwany królewskim na pochodzi z książki pod tytułem  „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” Maria Lemmis i Henryk Vitry Wydawnictwo Interpress Warszawa. Zapisuję go u siebie, by częściej korzystać:) Polecam i Wam skosztujcie sami J Składniki: 35 dag masła 12 dag cukru pudru 12 dag obranych migdałów 37 dag mąki pszennej 4 ugotowane żółtka 1 surowe żółtko odrobinę skórki cytrynowej Lukier: 10 dag cukru pudru wiśnie, czereśnie z konfitury 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Posiekaj drobno migdały (nie miel ich!). Ugotowane żółtka przetrzyj przez sito. Masło utrzyj na „ ...

Gulasz rybny

Gulasz rybny - bardzo smaczne danie jednogarnkowe. By ugotować gulasz rybny wystarczy: wziąć dwa rodzaje ryb (można więcej), paprykę, marchew i ziemniaki. Doprawiony koncentratem pomidorowy, ostrą i słodka papryką.  By bardziej pokręcić smaki można też wkroić papryczkę chili. Wszystko w jednym garnku wymieszane i ugotowane. Ach, co za smaki i zapachy. Smacznie wszystkim polecam ten gulasz rybny . Składniki: duży filet mintaja/dorsza 2 dzwonki łososia 2 mniejsze cebule 2 marchewki 2 papryki 5 ziemniaków 200g koncentratu pomidorowego sól, pieprz papryka ostra i słodka ew. papryczka chili olej, masło klarowne do smażenia Przygotowanie: Cebule, ziemniaki i marchew pokrój w kostkę. Paprykę w paseczki. Ryby pokrój na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę, przypraw ją solą i pieprzem. Wymieszaj. Następnie dodaj ziemniaki, marchew i paprykę. Wlej odrobinę wody. Przypraw paprykami: ostrą, słodka chili. Dodaj rybę. Zalej wodą tak...

Owocowa sałatka

Owocowa sałatka, kto z nas jej nie lubi J Nie znam takiego smakosza. W mojej sałatce owocowej lądują zazwyczaj: banany, mandarynki, pomarańcze, jabłka i kiwi. Żółto pomarańczowo, czerwono i zielono-magia kolorów. Do tego, choć nie jest to konieczne: cynamon, odrobina jogurtu naturalnego i miodu. Same smakołyki: A jaka jest Wasza ulubiona sałatka owocowa? Składniki: ·         kiwi ·         banany ·         pomarańcze ·         mandarynki ·         jabłka ·         cynamon ·         jogurt naturalny ·         miód Przygotowanie: Kiwi, banany, mandarynki i pomarańcze obierz ze skórki. Pokrój. Jabłka pokrój ze skórką. Owoce wymieszaj, odczekaj chwilkę by soki puściły, skosztuj....