Przejdź do głównej zawartości

Rozwiązanie konkursu Cacao DecoMorreno


Z przyjemnością pragnę ogłosić, iż konkurs Cacao DecoMorreno dobiegł końca. Zadanie konkursowe poległo na napisaniu w komentarzu pod postem konkursowym lub przysłaniem do mnie na maila "Jakie ciasto/deser z użyciem kakao (najlepiej DecoMorreno) lubisz najbardziej? Za co tak je cenisz?"
Dziękuję wszystkim za udział w konkursie. Komentarze i maile różnorodne. Wybór dość trudny. Konkurs to konkurs, zasady zasadami, więc wybrałamJ

Szanowni Państwo mam zaszczyt ogłosić, iż laureatkami są:

 

mała głodzilla za komentarz:

 

Gdy masz chandrę, pogoda się psuje,
a humor za bardzo nie dopisuje,
deser z kakao na nogi postawi,
a uśmiech na twarzy znowu się pojawi.
Budyń kakaowy - od dawna mam faworyta,
kto nie próbował - niech za garnek chwyta.
Urzeka mnie prostotą wykonania i wspaniałym smakiem,
takie moje małe comfort food - do dzieła zatem!

 

 

oraz

 

andziullina za komentarz

 

Czekoladowy (tu: dla określenia koloru ;-) ) kartonik z wiatrakiem – symbolem kakao DecoMorreno – znany mi jest od najmłodszych lat. To smak poranków z dzieciństwa – kiedy jeszcze zaspana otrzymywałam kubek gorącego kakao do łóżka, aby smakowicie i dobrze zacząć dzień ;-)
Jeśli mam wymienić deser z dodatkiem tegoż kakao, to w pierwszej kolejności przychodzi mi na myśl najzwyklejszy andrut (piszinger), który również jest smakiem mojego dzieciństwa. Prosty deser, przygotowywany zawsze z tatą. Masę wyjadałam zawsze „paluchem” prosto z miski, a tata udawał że się złości. Do dziś, gdy czuję zapach roztapianego do waflowej masy masła z dodatkiem kakao DecoMorreno, staje mi przed oczami tamta scena - pierwszego pichcenia wspólnie z tatą ;-)

 

Laureatkom gratuluję bardzo udanych odpowiedziJ   

Do każdej z nich trafi 1 zestaw:  babkowa forma z kominem oraz dwa opakowania Cacao DecoMorreno, każde o wadze 80g.

Dziewczyny, proszę o przysłaniu mi danych adresowych i numeru telefonu (dla kuriera) na maila: jedzismakuj@gmail.com


Wszystkim jeszcze raz bardzo dziękuję, laureatkom jeszcze raz gratuluję i zachęcam do zaglądania na mego bloga, komentowania, podpatrywania, gotowania i smakowaniaJ Jedz i smakujJ


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Staropolski Mazurek Królewski

    Staropolski mazurek zwany królewskim jest kruchy i migdałowy.  W miarę kosztowania nabiera smaku, na tyle, że z przyjemnością sięgamy po następny kawałek. Wspaniała, słodka i kusząca propozycja wielkanocnego, tradycyjnego ciasta. Z podanych składników wychodzi mazurek na dużą prostokątną blachę. A przepis na staropolski mazurek zwany królewskim na pochodzi z książki pod tytułem  „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” Maria Lemmis i Henryk Vitry Wydawnictwo Interpress Warszawa. Zapisuję go u siebie, by częściej korzystać:) Polecam i Wam skosztujcie sami J Składniki: 35 dag masła 12 dag cukru pudru 12 dag obranych migdałów 37 dag mąki pszennej 4 ugotowane żółtka 1 surowe żółtko odrobinę skórki cytrynowej Lukier: 10 dag cukru pudru wiśnie, czereśnie z konfitury 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Posiekaj drobno migdały (nie miel ich!). Ugotowane żółtka przetrzyj przez sito. Masło utrzyj na „ ...

Piątkowe pudełko do pracy czyli sałatka nicejska wiosenna

Sałatka nicejską uwielbiam, również w wersji wiosennej. Mieszanka sałat, tuńczyk, jajo na twardo, ogórek i rzodkiewka. Sałatkę szykuję wieczorem, sos też osobno w słoiczku czeka. Rano zalewam nim sałatki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuję dwa pudła sałatek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubił J )  Och... jak ja lubię, gdy idąc do pracy (na szczęście to już piątek) niosę w torbie pudełko smakowitości. Składniki: 1 torba mix sałat 1 puszka tuńczyka w kawałkach 2-3 jajka ugotowane na twardo 1 krótki ogórek 4-5 rzodkiewek mała cebulka olej, oliwa olej lniany ocet winny sól, pieprz Przygotowanie: Na dno pudełek wrzuć sałatę. Dodaj tuńczyka. Pokrój cebulkę w półtalarki. Posól i dodaj do sałatek. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki. Jajko pokrój na plasterki lub w ćwiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lodówki. Do słoiczka wlej oleje, oliwę i ocet winny. Posól i popieprz. Zakręć i...

Gulasz rybny

Gulasz rybny - bardzo smaczne danie jednogarnkowe. By ugotować gulasz rybny wystarczy: wziąć dwa rodzaje ryb (można więcej), paprykę, marchew i ziemniaki. Doprawiony koncentratem pomidorowy, ostrą i słodka papryką.  By bardziej pokręcić smaki można też wkroić papryczkę chili. Wszystko w jednym garnku wymieszane i ugotowane. Ach, co za smaki i zapachy. Smacznie wszystkim polecam ten gulasz rybny . Składniki: duży filet mintaja/dorsza 2 dzwonki łososia 2 mniejsze cebule 2 marchewki 2 papryki 5 ziemniaków 200g koncentratu pomidorowego sól, pieprz papryka ostra i słodka ew. papryczka chili olej, masło klarowne do smażenia Przygotowanie: Cebule, ziemniaki i marchew pokrój w kostkę. Paprykę w paseczki. Ryby pokrój na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę, przypraw ją solą i pieprzem. Wymieszaj. Następnie dodaj ziemniaki, marchew i paprykę. Wlej odrobinę wody. Przypraw paprykami: ostrą, słodka chili. Dodaj rybę. Zalej wodą tak...

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się z...