Ciasteczka z kleiku ryżowego
odkryłam dzięki głodnemu
alergikowi, któremu bardzo smacznie dziękuję z licznie podrzucane pomysły
i za urozmaicenie mej wymagającej diety. Przepis nieco zmodyfikowałam, przez
nieuwagę wsypałam też większy kleikJ Nic to
nie przeszkodziło, gdyż ciastka wyszły przepyszne, a porcja w sam raz na dwie
duże piekarnikowe blachy ( 45 szt). Jak dla mnie te ciastka z kleiku ryżowego
mogłyby być ciut słodsze, następnym razem wypróbuję z odrobina miodu. Smacznie
Wam polecamJ
Składniki: na 45 szt.
·
300g kleiku ryżowego
·
100 g rodzynek
·
1 margaryna bezmleczna
·
2 łyżki brązowego cukru
·
¼ laski wanilii
·
1 szczypta soli
·
1 łyżeczka sody/amoniaku
Przygotowanie: Margarynę wyjmij wcześniej z
lodówki by zmiękła. Rodzynki zalej ¼ szklanki wrzątku i gotuj chwilę na małym
ogniu by zmiękły. Następnie rozdrobnij blenderem. Wystudź. Kleik ryżowy, cukier
brązowy, wyskrobaną wanilię i sodę. Wsyp do miski i wymieszaj. Dodaj margarynę
i rodzynki. Wrób ciasto i wycinaj ciasteczka, które układaj na blaszkach wyścielonych
papierem do pieczenia. Piecz w 150ºC przez 10-15 minut. Jedz i smakujJ Świetnie smakują też z napojem pomarańczowym J
To ja dziękuję :) , zwłaszcza za fajną akcję bez nabiału - trzeba częściej organizować taką zbiórkę pomysłów. Ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie i chociaż robiłam już tyle różnych wersji to rodzynkowych jeszcze nie piekłam, muszę też wypróbować :)
OdpowiedzUsuńCiekawe, jak takie ciasteczka smakują ;)
OdpowiedzUsuń