Szparagowy zupa krem świetna
propozycja na letni późny obiad lub na kolację. Zielone szparagi przepyszne w
smaku, do tego w zupie krem wraz z podsmażoną wędzoną szyneczką. Doprawione
tymiankiem po prostu pycha. Smacznie wszystkim polecam ten szparagowy zupa kremJ
Składniki: na 4 porcje
- pęczek zielonych szparagów
- 3-4 duże młode ziemniaki
- 2 cebule
- litr bulionu drobiowego
- łyżka masła klarowanego
- sól, pieprz
- tymianek suszony
do podania:
- tymianek świeży
- wędzona szynka plasterki
Przygotowanie: Obierz cebule i
ziemniaki i pokrój je w kostkę. Szparagi umyj, poobłamuj końcówki w 1/3
długości. Pokrój je na 3-4 części. Na patelni rozpuść masło. Kolejno dodawaj
cebulę, ziemniaki, a na koniec szparagi. Chwilę przesmaż wszystko mieszając.
Przypraw solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Bulion podgrzej, do gorącego
dodaj przesmażone warzywa. Gotuj wszywko przez 20 minut. Trochę ostudź i
zmiksuj na gładki krem. Skosztuj, dopraw do smaku. Przed podaniem udekoruj
podsmażoną szyneczką wędzoną lub/i gałązką świeżego tymianku. Jedz i smakujJ
Szparagi uwielbiam i nie wiem jak to się stało, że jeszcze nie zrobiłam z nich zupy:) Piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńPrzekonałaś mnie tą szyneczką, smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSmacznie polecam, wybierz swą ulubioną szyneczkę:)
Usuń