Śledzie z jabłkiem, cebulą i
śmietaną to jedne z popisowych śledzi mojej mamy. Ja zamiast śmietany, najpierw starte jabłko skropiłam cytryną i dodałam posiekaną papryczkę chili (ilość od
stopnia pikantności, jaka nam smakujeJ). Efekt
wyszedł bardzo smacznyJ Słodko
kwaśne jabłko, ostra cebula i pikantna papryczka chili. Smaki wzajemnie się tak
fajnie uzupełniają. Myślę, że świetnie nadają się do tzw. wódeczki na
nadchodzące Andrzejki. Stanowią też smaczną, nieco odmienną propozycję od tradycyjnych śledzi
na Wigilię czy Boże Narodzenie. Smacznie Wam polecam pikantne śledzie J
Składniki:
- 3 filety śledziowe z zalewy miodowej klik
- 1 większe jabłko
- 1 nieduża cebula biała
- ½ papryczki chili
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka oleju lnianego
- 1-2 łyżki oleju słonecznikowego
- pieprz kolorowy
- sól
Przygotowanie: Cebulę posiekaj, posól i zgnieć
palcami. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Następnie skrop
sokiem z cytryny by nie ściemniało. Dodaj je do posiekanej cebuli. Papryczkę posiekaj.
Wymieszaj z cebula i jabłkiem. Wlej oleje i przypraw do smaku. Jeśli masz całe filety śledziowe to pokrój je na 3-4 części. Na wierzch włóż przygotowaną pikantną
pierzynkę. Jedz i smakujJ
nie lubię śledzi, ale za to mąż uwielbia :)
OdpowiedzUsuńTak to jest, iż jedni przepadają za śledziami a inni wręcz odwrotnie:)
UsuńA ja uwielbiam śledzie, chodzą za mną ostatnio i pewnie wkrótce przygotuję je w jakiejś nowej odsłonie. :))
OdpowiedzUsuńTwoje wyglądają pycha!
smacznie dziękuję, polecam i pozdrawiam:)
UsuńI wbrew pozorom sa zdrowe, witam w akcji
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie:) troche pikantne ale to na zdrowie i smak dobrze wpływa:)
Usuń