Chleb gryczany- jest chlebem
bezglutenowym i bez drożdży. Przepis znalazłam na jedz kolorowo. Przyznam ze smakiem, iż
bardzo dobry chleb mi wyszedł. Od razu zastrzegam, iż fanką gryki i kaszy
gryczanej nie jestem. I z pewną rezerwą podchodziłam zarówno do wypieku, jak i
kosztowania gryczanego chleba. Jednak ten chleb smakuje wybornie. Nie wyczułam
tego charakterystycznego gryczanego posmaku. Może to dzięki innym składnikom?
Nie wiem? Wiem, za to, iż będę dalej eksperymentować z wypiekami z mąki
gryczanej. To świetnie, gdy chleb czeka w chlebaku i tak po prostu można go
przekąsić, kiedy się tylko zapragnie. Wam też smacznie polecam ten wyśmienity gryczany
chlebJ Bezglutenowym, jak i pozostałym
smakoszomJ
Składniki: na 1 keksówkę
- 2 szklanki mąki gryczanej
- 5 łyżek skrobi ziemniaczanej
- 1 i ½ szklanki wody
- ½ szklanki siemienia lnianego ziarnka
- ¾ szklanki pestek słonecznika
- 3 łyżki siemienia lnianego zmielonego (zwykłego lub złotego)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie: Suche składniki wymieszaj w
misce. Jeśli miód masz gęsty to podgrzej go w rondelku z łyżką wody. Do suchych
składników dodaj olej, miód i wodę. Wyrób ciasto mikserem. Keksówkę wyłóż
papierem do pieczenia. Przełóż ciasto.. Piecz w temperaturze 180 °C przez 40-45
minut. Następnie uchyl lekko drzwiczki od piekarnika niech powoli chleb powoli
sobie wystyga. Jedz i smakujJ
Komentarze
Prześlij komentarz