Czerwony, ostry kurczak ze skórką pomarańczową- smakuje wybornie. Wydaje się proste danie, za pewne smak każdy z Was kojarzy, a jednak dodatek skórki pomarańczowej nadaje nowej, smacznej i aromatycznej odsłony. Już mieszanka czosnku i przypraw sprawia, że oprócz smaku kurczak ten kusi aromatem. A co dopiero, gdy zapach ten dopełnia skórka z pomarańczy. Czerwony, ostry kurczak świetne danie na obiad czy kolację.
O ile zostanie można spakować je do pudełka do pracy i go sobie odgrzać, wtedy należy
szybko go zjadać by nie kusić innychJ Nam tak posmakował ten czerwony
ostry kurczak ze skórką pomarańczowa, że na pewno chętnie będę go przyrządzać
częściej. Wam też smacznie polecamJ
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- sól
- olej rzepakowy
Mieszanka przypraw
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonej kolendry (rozdrobnionej)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Przygotowanie: Umyj filety. Osusz. Pokrój w
kostkę. By zrobić mieszankę przypraw: do rozgniecionych ząbków czosnku dodaj przyprawy
i wymieszaj. Pokrojonego kurczaka obtocz w mieszance przepraw. Odstaw w chłodne
miejsce/ do lodówki, na co najmniej 4 godziny (może być na całą noc).
Następnie na
rozgrzanym oleju obsmaż kurczaka. Dodaj koncentrat, sól i skórkę pomarańczową. Czerwonego,
ostrego kurczaka podajemy z ryżem. Jedz i smakujJ
Komentarze
Prześlij komentarz