Chutney
pomidorowo-jabłkowo-anansowy - smaczne połączenie, dobrze przyprawione. Jabłka,
ananas i pomidory przyprawione czosnkiem kolendrą, papryczką chili i imbirem.
Takie rozgrzewające połączenie. Bardzo smaczna propozycja na kanapkę, do
naleśników, ryb czy mięsa. Zwłaszcza, gdy świeżych wiosennych warzyw jeszcze
brak. W oczekiwaniu na wiosnę, niech w kuchni zrobi się kolorowo i smacznie.
Wtedy szybko to zleciJ
Składniki:
- 4 jabłka
- 6 plasterków ananasa
- 1 puszka pomidorów pelati
- 2 łyżki miodu
- ½ łyżeczki soli
- sok z ½ cytryny
- sok z ½ pomarańczy
- olej rzepakowy
Mieszanka
przypraw:
- po ½ łyżeczki suszonej kolendry
- i kminu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego na tarce imbiru
- 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili
Przygotowanie: Kolendrę i kmin upraż na rozgrzanej
patelni. Przesyp do moździerz i rozdrobnij. Przełóż do miseczki, dodaj rozgnieciony czosnek, imbir i papryczkę
chili. Na patelni rozgrzej olej, następnie wsyp mieszankę przypraw, a następnie
starte na grubych oczkach jabłka. Wymieszaj, dodaj pomidory, miód i sól. Duś
przez 15 minut. Wlej sok z cytryny i pomarańczy. Dodaj pokrojonego na malutkie
kawałki ananasa. Duś jeszcze przez chwilę, mieszając, aż chutney zgęstnieje.
Jedz i smakuj J
Komentarze
Prześlij komentarz