Konfitura z czerwonej cebuli ze śliwkami- och! jak
ja lubię takie chwile, kiedy to mój M. rządzi w kuchni. Ostatnio
wyspecjalizował się w przyrządzaniu konfitury z czerwonej cebuli ze śliwkami. A
wszystko zaczęło się od skosztowania bardzo smacznych kanapek w jednej z
lubelskich barów/kawiarni. Tak mu posmakowały, że zaczął główkować, jak je
samemu przygotować. Pomyślał, poczytał i zrobił. Najpierw na rodzinnego grilla,
gdzie słowo „pycha” było słychać z różnych ust biesiadników. Później na Pikniku Smakoszy (klik), tam
również cieszyły się dużym wzięciem. Dziś pierwszy z przepisów. Niebawem zaś
kolejne części. Bardzo smacznie polecam Wam tą konfiturę z czerwonej cebuli ze
śliwkamiJ
Składniki:
- 1 kg czerwonej cebuli
- 200-300g suszonych śliwek
- 2-3 łyżki domowego dżemu śliwkowego
- 2-3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki cukru białego lub brązowego
- oliwa
Przygotowanie: Cebule pokrój w piórka. Wymieszaj z
pokrojonymi śliwkami. Na patelni rozgrzej trochę oliwy. Wrzuć cebulę wraz ze
śliwkami. Posyp 2 łyżkami cukru. Smaż na niewielkim ogniu, aż cukier zacznie
się karmelizować. Dodaj 2 -3 łyżki dżemu śliwkowego. Wymieszaj. Smaż (ciągle na
małym ogniu) i mieszaj przez 20 minut. Jeśli zaczyna przywierać podlej małą
ilością wody i nadal mieszaj. Po 20 minutach jeszcze raz podlej małą ilością
wody. Przykryj i duś przez około 30 minut. Konfitura
z czerwonej cebuli ze śliwkami gotowa. Jedz i smakujJ
Komentarze
Prześlij komentarz