Wolno pieczona łopatka w dodatku w niskiej
temperaturze, to jedno z najlepszych mięs, jakie jadłam. Wolno- gdyż trwa to 6
godzin. Pieczona w temperaturze 100ºC. Krucha, gdy ją się gryzie. Dobrze
wypieczona łopatka. Świetna na ciepło, pyszna do kanapek. Aż mi ślinka cieknie,
gdy o niej piszę. Tylko smacznego pozostaje mi życzyćJ
Składniki:
1kg łopatki wieprzowej
2 ząbki czosnku
1 szklanka piwa
1 łyżeczka kminu rzymskiego
sól, pieprz
Przygotowanie. Łopatkę natrzyj solą, pieprzem
i rozgniecionym czosnkiem. Następnie dookoła obwiąż ją sznurkiem i obtocz w
kminie rzymskim. Odstaw na godzinę.
Po tym czasie mięso włóż do
naczynia żaroodpornego i podlej ½ szklanki piwa. Naczynie przykry pokrywką i
wstaw do piekarnika nagrzanego na 100°C. Piecz przez 6 godzin, od czasu do
czasu podlewając piwem. Po 6 godzinach wyjmij łopatkę, również z naczynia. Daj
jej chwile odpocząć. Następnie zdejmij sznurek. Wolno pieczona łopatka gotowaJ Jedz i
smakujJ
Komentarze
Prześlij komentarz