Muffiny z
borówkami to bardzo słodki, prawdziwe letni deser. Muffiny z borówkami dużym
powodzeniem cieszyły się na ostatnim Pikniku Smakoszy (klik). Słodkie pszenne ciasto, ozdobione
lukrem. A środku i na zewnątrz borówki. Wiem, że w te upały to raczej
unikamy pieczenia. Ale jak już nie możemy oprzeć się domowej słodkości, to
warto, na przykład wieczorem, upiec muffiny z borówkami. Szybkie przygotowaniu i
bardzo smaczne. Polecam do leniwej, weekendowej kawy:)
Składniki: na 12 szt.
- 1 szklanka mąki
- 12 dag masła
- 15 dag cukru
- 3 jaja
- 150 g jogurtu naturalnego gęstego
- 1/3 laski wanilii
- borówki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Lukier:
- 1 białko
- cukier puder
- sok z cytryny do smaku
Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Masło w temperaturze pokojowej
utrzyj z cukrem, wciąż ucierając dodaj jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia, szczyptę soli i ziarnka wanilii. Wlej stopniowo jogurt- cały czas
mieszając, aż do uzyskania lekko grudkowatej masy. Dodaj borówki. Delikatnie
wymieszaj. Blachę do muffinek wyłóż papilotkami, które napełniaj ciastem do 3/4
ich wysokości. Piecz przez 20-25 minut. Odstaw
do wystygnięcia. Z białka, cukru i soku z cytryny ukręć lukier. Dekoruj nim i
borówkami wierzch muffinek. Jedz i smakujJ
Komentarze
Prześlij komentarz