Gęsta, pożywna a przede
wszystkim smaczna zupa z soczewicy. Z dodatkiem pomidorów, cebuli i czosnku.
Smaki podkręcone kurkumą i odrobiną wędzonej papryki, to z uwagi na Brzdąca,
który musi przynajmniej spróbować tego, co mama czy tato jedzą. Taka wersja
smakuje wybornie. Jeśli zaś lubisz coś bardziej pikantnego, to śmiało można
dodać ostrą paprykę, pieprz cayenne czy kmin. Zupa z soczewicy to wspaniała propozycja na danie obiadowe czy
kolację. Smacznie polecamJ
Składniki:
- 200 g soczewicy czerwonej
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 1-2 marchewki
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1-1,2 litra bulionu
- sól, pieprz
- papryką wędzona
- kurkuma
- olej
Przygotowanie: Cebulę pokrój w drobną kostkę.
Czosnek drobno posiekaj. Marchewki obierz i pokrój w półplasterki. Na patelni
lub garnku o grubszym dnie rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, następnie dodaj czosnek.
Przypraw solą i pieprzem. Wrzuć marchewkę i soczewicę. Wymieszaj i dopraw do
smaku. Dodaj pomidory wraz z sokiem. Zalej wszystko bulionem. Gotuj 25 minut
pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Przed podaniem możesz ją
zmiksować na krem, ale nie jest to konieczne. Przepyszna zupa z soczewicy gotowa. Jedz i
smakujJ
Komentarze
Prześlij komentarz