Szpinak w zapieczony na kruchej
tarcie, mniamJ. Można
dorzucić różne składniki: podsmażony boczek, mięso indycze ugotowane, suszone
pomidory czy czosnek. To wszystko polane masą śmietanowo-serową. PychaJ
Ostatnio często u nas goszczą tarty
z różnymi nadzieniami i znikają w zawrotnie ekspresowym tempie. Smaczne na
ciepło lub zimno, gdy jakimś cudem zostanie kawałekJ. Polecam.
Składniki:
Ciasto:
- 1i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 100g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 3 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
- mięso z 1 ugotowanego skrzydła indyczego (może być z bulionu)
- 100-150 g szpinaku
- 100-150 g boczku wędzonego
- kilka suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- masło/olej
- 200 ml śmietany
- 3 jajka
- 100 g żółtego sera
- papryka słodka i ostra
- sól, czarny pieprz
Przygotowanie: Masło pokrój w kostkę. wbij jajko. Dodaj
mąkę, sól i wodę. Zagnieć ciasto Owiń folią. Następnie wstaw do lodówki na
30-40 minut.
Po wyjęciu rozwałkuj ciasto tak
by wyłożyć nim formę na tarty lub tortownicę (ok. 25 cm) dociskając porządnie
brzegi. Nakłuj ciasto widelcem w wielu miejscach. Piecz w temperaturze 180ºC
przez ok. 15 minut.
Szpinak posiekaj podsmaż na
maśle/oleju. Dodaj pokrojony drobno ząbek czosnku. Przełóż do miski. Na tej
samej patelni podsmaż pokrojony drobno boczek. Dodaj szpinak pod koniec
smażenia. Wymieszaj i wyłącz palnik. Następnie dodaj pokrojone w paski suszone
pomidory. Mięso indycze podziel na drobne kawałki i dodaj go do reszty
składników. Wszystko to rozłóż równomiernie na podpieczony spód.
Jajka rozkłóć widelcem, dodaj
śmietanę i starty ser. Przypraw solą, pieprzem i paprykami do smaku. Masę wlej
na wierzch tarty, którą wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 180ºC przez
ok. 30 minut. Tarta ze szpinakiem gotowa.
Jedz i smakujJ
Uwielbiam tarty szpinakowe, Twoja wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńKocham takie potrawy! Idealne na śniadanie. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/