Małe,
kruche, jogurtowe rogaliki. Smaczny, własnoręcznie wykonany prezent na Dzień
Babci czy Dziadka. Czyż może być coś lepszego? Uśmiech od razu pojawi się na
twarzach obdarowanych. A co dopiero wspólna herbata. Wnuczętom-łasuchom też będą smakowały.
Jogurtowe rogaliki – mąka, jogurt
naturalny i masło. Do tego odrobina orzechów laskowych (można zrobić wersję bez
nich, wtedy dodać o 0,5 szklanki więcej mąki). PychaJ Na blogu znajdziesz również inne słodkie prezenty na te
szczególne święta: gryczane babeczki z jabłkami czy ciasteczka z amarantusem.
PolecamJ
Przepis na jogurtowe rogaliki bierze udział w kulinarnym cyklu: Ciasto na niedzielę. A wraz
ze mną pieką:
Gosia z
bloga Marcepanowy
Kącik
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki orzechów laskowych mielonych
- 200 g masła
- 190 g jogurtu naturalnego
- szczypta soli
nadzienie:
- gęsty dżem
- plasterek banana+ czekolada
- ser biały z cukrem i cynamonem
- ulubioneJ
Przygotowanie: Z mąki, orzechów, soli, masła i jogurtu
zagnieć ciasto. Owiń je folią i wstaw na godzinę do lodówki. Następnie podziel
ja na części. Każdą cienko rozwałkuj, wycinaj trójkąty równoramienne. Nałóż
nadzienie przy podstawie trójkąta. Zawijaj zaczynając od podstawy ku
wierzchołkowi. Możesz lekko poskręcać różki i wygiąć w księżycowy kształt.
Rogaliki układaj na blasze wyścielonej pergaminem. Piecz w temperaturze 180ºC
prze około 20 minut. Jogurtowe rogaliki
gotowe. Jedz i smakujJ
Pyszne muszą być te rogaliki..a ta mała rączka- super..dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńWspaniałe rogaliki, dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńPyszne rogaliki , zjadła bym jednego :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńPyszności i dziękuję za wspólną akcję!
OdpowiedzUsuń