Kawałek śliwkowego ciasta w pierwszy dzień jesieni.
Przy takiej zimnej, deszczowej do kubka gorącego mleka, herbaty czy kawy będzie
w sam raz. Przepyszne i aromatyczne ciasto jogurtowe ze śliwkami i morelami. Ponadto
jest ekspresowe w przygotowaniu. W śliwkowym sezonie nie może go zabraknąć.
Słodko i smacznie polecamJ
A przepis ten pochodzi z najnowszego numeru Magazynu Aromat Jesień 2017 (klik). Zachęcam do lekturyJ
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki płatków owsianych
- ½ szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki cynamonu
- 10 śliwek
- 3 morele
Przygotowanie: Mąkę
przesiej, dodaj proszek do pieczenia. Jajka ubij wraz z cukrem. Do masy
jajecznej dodaj jogurt i olej. Wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj mąkę,
płatki owsiane, a na końcu cynamon. Wymieszaj. Ciasto
wylej do wyścielonej pergaminem tortownicy średnicy 24 cm. Na wierzchu w
niewielkich odstępach ułóż połówki śliwek i moreli (rozcięciem do góry). Piecz
w temperaturze 180 C przez około 40-50 min. Podawaj oprószone cukrem pudrem. Ciasto
jogurtowe ze śliwkami i morelami gotowe.
Jedz i smakujJ
Komentarze
Prześlij komentarz