Nie
ma jak sernik w trzech kolorach: czekoladowy biszkopt a na nim dwie sernikowe
warstwy w różnych barwach.. Kompozycja smaków również wspaniała, struktura
niczym ptasie mleczko. Po prostu pycha. W dodatku nie wymaga pieczenia. Sernik potrójnie
czekoladowy świetny jako niedzielny deser lub jako
ciasto urodzinowe szczególnie, gdy nasz Brzdąc jest sernikowym smakoszem. W
prawdzie urodziny były miesiąc temu to dopiero dziś publikuje przepis. Ach te
wakacyjne lenistwoJ
Składniki:
Czekoladowy biszkopt (forma ok. 24 cm):
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka kakao
Na masę w białym kolorze:
- 100 g śmietanki 30 lub 36 proc.
- 250 g twarogu sernikowego (w temp. pokojowej)
- 1 1/2 łyżki (płaskiej) żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
Na serową masę w brązowym kolorze:
- 100 g śmietanki 30 lub 36 proc.
- 250 g twarogu sernikowego (w temp. pokojowej)
- 1 1/2 łyżki (płaskiej) żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody
- 80 g gorzkiej czekolady
- 2-3łyżki cukru pudru
Przygotowanie: Biszkopt:
Białka oddziel od żółtek, ubij je sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj
stopniowo cukier i miksuj aż piana będzie lśniąca i sztywna. Następnie wlewamy
po kolei: żółtka, miksując po każdym dodaniu. Mąkę tortową i kakao wsyp do
masy, mieszając już delikatnie łyżką. Ciasto przelewamy do tortownicy o
średnicy ok. 24 cm i piecz przez ok. 25 minut w temp. 160-170 stopni.
Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Czas na
przygotowanie serowej masy z białą kolorze.
Białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstaw do
ostygnięcia. Śmietankę ubij na sztywno, a potem partiami dodaj twaróg sernikowy
oraz cukier puder. Miksujemy do połączenia. Wlej jeszcze letnią czekoladę –
wymieszaj. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Ostudź i również letnią dodaj do
masy – miksuj. Tak przygotowaną masę wylej równomiernie na biszkopt i wstaw do
lodówki, by stężała.
Gdy biała masa jest już dość sztywna, przygotowuj masę serowej z
gorzkiej czekolady. Postępuj analogicznie jak w przypadku warstwy z białą
czekoladą, dodając odpowiednią ilość ciemnej czekolady i cukru pudru. Wylej
kolejną warstwę do tortownicy, wyrównaj i całość wstaw do lodówki do
całkowitego stężenia (najlepiej na całą noc). Sernik potrójnie czekoladowy. Udekoruj
przed podaniem. Jedz i smakujJ
tego mi dziś trzeba :)
OdpowiedzUsuńTo ja tym serniczczkiem się chętnie poczęstuje http://moje-wyroby.blog.pl/
OdpowiedzUsuń