W
poniedziałek 11 grudnia miałam ogromną przyjemność uczestniczyć
w spotkaniu wigilijnym Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej, głównie z dziewczynami współtworzącymi Magazyn
Aromat.
Kolacja ta była połączona z warsztatami z makaroników
prowadzonych przez Annę
Kucia w Szkole
Artystycznej Wiesław Kucia w Lublinie.
Jednak
po udekorowaniu stołu i nałożeniu potraw, musiałyśmy udać się
na część szkoleniową naszego spotkania,by poznać tajniki
pieczenia a raczej suszenia makaroników. Temperatura wody i cukrem,
ubijanie białek i jak to wszystko po kolei i odpowiednio połączyć,
aby uzyskać oczekiwany efekt. Oczywiście mogłyśmy również
spróbować własnych sił.
Podczas, gdy makaroniki się piekły, w końcu (gdyż był to poniedziałek, dzień powszedni i większość z nas przybyła prosto po pracy, a głód dawał o sobie znać coraz bardziej) usiąść i skosztować smakołyków.
Jak
na wigilię przystało każda z nas przygotowała coś pysznego. Stół
więc uginał się od: śledzi po sułtańsku, szuby, pasztecików z
grzybami i kapustą, sałatki makaronowej z tuńczykiem, kapusty z
żurawiną i miodem pitnym oraz z kapusty z fasolą i grzybami
klusków z makiem, ciasteczek cynamonowych piernika i tarty makowej.
Gdy
już makaroniki się upiekły, wróciłyśmy na część warsztatową
by wykonać ganasz. I tak powstały te wspaniałe makaroniki:
Dziękuję
Ani Kucia za sympatyczne, twórcze i profesjonalne szkolenie.
Makaroniki wyszły nam znakomite. Dziękuję również Marlenie za
wspaniałą organizację oraz pozostałym koleżankom blogerkom za
cudowną atmosferę i towarzystwo. Oldze Wenarskiej i Gosi Łaniak
dziękuję za zdjęcia. Oby więcej takich spotkań.
A
także, gdyż podczas szkolenia przybył do nas św. Mikołaj z
hojnymi podarkami. Św. Mikołajowi pomagali: Dr.
Oetker Polska,
Browar
Maryensztadt,
Maestro
Henryk Kania,
Makaroniarnia
Polmak,
OSM
Piaski,
Bonduelle
oraz
za pośrednictwem firmy Colian:
bakalie Siesta,
przyprawy Appetita,
oranżady Helena
Komentarze
Prześlij komentarz