Pide
to turecka odmiana pizzy, to również wspaniała propozycja na
romantyczną kolacje nie tylko w Walentynki. Pide zazwyczaj serwowany
w kształcie łódki, nadziany jest jagnięcym lub wołowym mięsem
mielonym oraz pomidorami. U mnie pide przybrał serduszkową formę.
A w środku jeszcze kilka dodatków. Na randce smakuje wyśmienicie!!!
A
przepis ten pochodzi ze specjalnego wydania magazynu Aromat
Walentynki (klik)
Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Zajrzyj tam w każdą chwilę
bliską Twemu sercu.
Składniki:
Ciasto:
2,5
- 3 szklanki mąki pszennej
150
g drożdży
100
ml ciepłej wody
1
łyżeczka cukru
1
jajko
50
ml oliwy
100
ml gęstego jogurtu naturalnego
łyżeczka
soli
Nadzienie:
500
g mięsa mielonego
1-2
cebule
3-4
ząbki czosnku
500
g passaty pomidorowej
1-2
czerwone papryki
kilka
zielonych oliwek
sól,
czarny pieprz
słodka
i ostra papryka
czarnuszka,
oregano, tymianek
tarty
żółty ser
olej/oliwa
do
natka
pietruszki/kolendry do podania
Przygotowanie:
Do
kubka/miseczki wlej ciepłą wodę, dodaj cukier i wkrusz drożdże.
Wymieszaj. Zaczyn odstaw do wyrośnięcia.
Do
miski wsyp 2,5 szklanki mąki (resztę dodasz, gdyby ciasto wyszło
zbyt rzadkie), wlej jogurt i oliwę, wbij jajko, dodaj sól, wlej
zaczyn. Wymieszaj. Ciasto odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
lub do lodówki na noc.
W
tzw. międzyczasie przygotuj farsz. W tym celu posiekaj czosnek i
cebulę. Na patelnię wlej olej/oliwę. Na ciepły lecz nie gorący
tłuszcz wrzuć czosnek, następnie cebulę. Posól, by ładnie się
zeszkliły. Dodaj małe kawałeczki mięsa mielonego. Wymieszaj.
Przypraw do smaku. Wlej passatę. Wymieszaj. Paprykę pokrój w
kostkę, dodaj do mięsa. Oliwki pokrój w kółeczka i również
dodaj. Wymieszaj.
Wyrośnięte
ciasto podziel na cztery części. Każdy z nich rozwałkuj i wytnij
serce. Z pozostałego po wycięciu ciasta uformuułuj wałeczki,
obtocz nimi brzegi serca. Dociskając lekko palcami sklej z sercem.
Teraz na środek wyłóż farsz. Posyp tartym serem. Wstaw do
piekarnika nagrzanego do 220ºC (najlepiej grzanie od dołu +
wentylator) i piecz przez 15-20 minut. Romantyczny
pide
podawaj ciepły posypany pietruszką lub kolendrą. Jedz i smakuj.
Komentarze
Prześlij komentarz